Suntem prezenți și pe

Actualitate

Zimbrii liberi din Munții Țarcu se înmulțesc. La Măgura Zimbrilor de lângă Armeniș sunt cel puțin 12 exemplare născute în sălbăticie

Publicat cu

în

Doi pui de zimbru au fost recent observați de rangeri, în turele de monitorizare din Munții Țarcu, în zonele care au fost repopulate în cadrul proiectului LIFE Bison derulat de WWF-România și Rewilding Europe. Aici trăiește, în prezent, cea mai mare populație de zimbri liberi din România.

Potrivit reprezentanților WWF-România, cei doi pui observați zilele acestea „fac parte din cel mai numeros grup văzut în sălbăticie în România de mai bine de 200 de ani, 24 de indivizi. La naștere, puii de zimbru cântăresc între 24-27 de kilograme și se bucură de protecția și experiența uriașilor care pot ajunge până la 920 de kilograme și pot măsura 2 metri lungime. Cu siguranță sunt și alți nou născuți în celelalte grupuri, dar fiindcă aceștia au la dispoziție situl Natura 2000 Munții Țarcu, care se întinde pe mii de hectare, sunt greu de găsit”.

Doar anul trecut, în zona Armeniș s-au născut cel puțin opt pui de zimbru. „Este cel mai mare număr de viței văzut în Măgura Zimbrilor și sperăm că anul acesta vor fi și mai mulți care supraviețuiesc pentru a deveni adulți puternici. Puii se nasc de obicei vara și au suficient timp pentru a se acomoda mediului și să fie destul de puternici pentru a trece cu bine iarna, dar există excepții în care femelele dau naștere și iarna”, a declarat Daniel Hurduzeu, unul dintre rangerii de la Măgura Zimbrilor.

Specialiștii care implementează proiectul LIFE Bison estimează că, la ora actuală, în Măgura Zimbrilor, în vecinătatea comunei Armeniș, sunt peste 57 de zimbri liberi. Dintre aceștia, cel puțin 12 au fost născuți în sălbăticie, după ce în ultimii 6 ani au fost relocați în zonă zimbri aduși din țări precum Germania, Italia, Belgia, Franța sau Elveția, dar și din rezervații din România. „Nașterile în sălbăticie sunt un indicator important pentru proiectul de resălbăticire care ne spune că zimbrii s-au adaptat și prosperă în Carpații Meridionali, un mare succes pentru conservarea acestei specii vulnerabile și pentru biodiversitatea zonei”, este de părere managerul proiectului, Marina Drugă.

Programul LIFE Bison de reintroducere a zimbrilor în Carpații Meridionali a demarat în 2014, iar primele două transporturi au avut loc în 2014 și 2015 în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș. Transporturile s-au repetat apoi în fiecare an. Următorul este plănuit pentru finalul acestei luni, cu exemplare din rezervații din Germania.

Cea mai mare populație de zimbri liberi din România este în creștere. Cel puțin doi pui de anul acesta și-au făcut apariția printre giganții care îi protejau pe cei mici.24 de zimbri au fost văzuți de echipa Life Bison în tura de monitorizare și colectare de probe pentru analize parazitologice din Măgura Zimbrilor, Armeniș.Nașterile în sălbăticie sunt un mare succes al proiectului inițiat de Rewilding Europe și WWF-Romaniaa prin programul LIFE al Uniunii Europene.Urmărește acțiunea din teren pe Rewilding Southern Carpathians#ZimbriLiberi #FreeBison #WildBison #RewildingBison #RewildingEurope #WWFRomania

Publicată de WWF-Romania pe Marţi, 7 iulie 2020

Facebook Comments
Continuați
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite