Ziua Culturii Naționale, la Reșița

 

Programe artistice, expoziții, prezentări de carte, dezbateri  și întâlniri cu copiii se numără printre evenimentele organizate la Reșița cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

 

Timp de o săptămână, la Reșița se vor desfășura numeroase manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale și, totodată, împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

 

Sub genericul „Eminescu și copiii”, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” va găzdui, pe 14 și 15 ianuarie, la filialele Lunca Bârzavei și Banatica din Reșița, activități cultural-educative, cu participarea elevilor și a cadrelor didactice de la unități de învățământ partenere – Liceul de Arte „Sabin Păuța”, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Primăvara, Școala Gimnazială Nr. 9 și Colegiul Național „Traian Lalescu”. Pe 15 ianuarie, în Sala de festivități „Jean Monnet” a Colegiului Național „Diaconovici-Tietz“ va avea loc o întâlnire a elevilor cu eminescologul Gheorghe Jurma. În aceeași zi, de la ora 12.30, Centrul Universitar UBB va găzdui evenimentul „Omagiu lui Mihai Eminescu, la 175 de ani de la naștere”, în fața Ansamblului omagial „Mihai Eminescu & Luceafărul”, cu participarea elevilor de la Colegiului Național „Diaconovici-Tietz“ și de la Școala Gimnazială Nr. 7. Iar vineri, 17 ianuarie, elevi ai Colegiului Tehnic vor participa la Centrul de carte Banatica la evenimentul „Eminescu și Banatul”.

 

Iar la Biblioteca Germană ,,Alexander Tietz” vor avea loc următoarele evenimente:

  • 16 ianuarie, ora 16.00 – Dialoguri culturale: O retrospectivă: dr. Ionel Bota și cărțile sale apărute 2024; Vernisajul expoziției de artă plastică semnată Maria Tudur;
  • 17 ianuarie, ora 16.00 – Prezentări de carte: „Gheorghe Azap: Din lumina inimii – roman epistolar. Scrisori către Elena Wagner“ și „Virgil Birou: Scrisori către Romul Ladea (1932-1960)“;
  • 19 ianuarie, ora 16.00 – Mihai Eminescu în limbile germană și maghiară. Incursiuni muzicale multietnice prezentate de Formația Resicza;
  • 20 ianuarie, ora 16.00 – Prezentare de cărți: „Sfinți fără aureolă“ (vol. 6), Constantin Mărăscu; „Grafeme (2)“, Ada D. Cruceanu; „Bibliografia revistei «Reflex» (2015-2020)”, Gabriela Șerban.

 

De asemenea, pe parcursul întregii săptămâni, în toate secțiile Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin vor fi organizate expoziții de carte sub genericul „Porni Luceafărul. 175 de ani cu Eminescu”.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available