Ziua Imnului Național, sărbătorită în Parcul Tricolorului din Reșița

 

Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită pe 29 iulie, dată la care, în 1848, poemul scris de Andrei Mureșan și pus pe note de Anton Pann a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

 

Reșițenii sunt așteptați mâine, 29 iulie, în Parcul Tricolorului din Govândari, unde, cu începere de la ora 10.00, va avea loc un ceremonial militar dedicat Zilei Imnului Național. Ceremonia va cuprinde: întâmpinarea oficialităţilor, scurte luări de cuvânt, intonarea imnului de stat şi defilarea gărzii de onoare.

 

„Sunt invitaţi să participe cetăţenii municipiului, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai partidelor politice, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, veterani de război, cadrele militare în rezervă şi în retragere, elevi, studenţi şi reprezentanţi ai mass-media”, transmite Instituția Prefectului Caraş-Severin, organizator al evenimentului, alături de Primăria Municipiului Reşiţa şi Garnizoana Reşiţa.

 

Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note de Anton Pann și cântat pentru prima oară pe data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea. Poemul a devenit imn sub titlul „Deşteaptă-te, române!”, consacrat prin Constituţie și considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

 

Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită la data de 29 iulie în anul 1998, cu prilejul împlinirii unui secol şi jumătate de la Revoluţia Română de la 1848.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available