1 iunie, valul 2 de relaxare. Cadou pentru români de Ziua Internațională a Copilului!

La finalul ședinței de azi de la Cotroceni, la care au participat, alături de președintele României, premierul Ludovic Orban, miniştrii de Interne, Educaţiei, Sănătăţii, Economiei, Apărării, Justiţiei și secretarul de stat Raed Arafat, Klaus Iohannis a anunțat măsurile de relaxare a restricțiilor care ar putea fi aplicate începând cu data de 1 iunie 2020.

Precizând că la nivel național avem și azi aproape 200 de cazuri noi de COVID-19 și aproape 200 de infectați cu coronavirus încă internați pe secțiile ATI, așadar „nu putem vorbi de o reducere semnificativă”, „deci, atenție!, atenție!, atenție!”, președintele Klaus Iohannis a anunțat că din 1 iunie câteva activități momentan interzise redevin posibile.

Acestea ar fi: redeschiderea teraselor în condiții speciale, cu maximum 4 persoane la masă, cu cel puțin 2 metri distanță între mese, dar și cu alte măsuri ce vor fi comunicate; reluarea transportului internațional rutier și feroviar, în condiții de distanțare și de igienă; deplasările între localități vor fi libere, fără declarație; se va putea merge la plajă, dar cu păstrarea distanței de 2 metri între scaunele șezlonguri; redevine posibilă organizarea de spectacole, însă doar în aer liber și cu cel mult 500 de spectatori; reluarea activităților sportive, mai precis competițiile în aer liber, cu excepția sporturilor de contact – competiții ce se vor desfășura fără spectatori.

Klaus Iohannis s-a referit și la urgențele din sistemul de învățământ. Astfel, examenele naționale vor avea loc fizic (în clase), așa cum au fost anunțate de câteva săptămâni: din 15 iunie – Evaluarea Națională, apoi examenele de Bacalaureat. Pentru Evaluarea Națională, în cazul copiilor găsiți cu febră la intrarea în școală sau izolați acasă, împreună cu familia, deci numai pentru pentru motive medicale și de carantină, se organizează o a doua sesiune, începând din 29 iunie. Totodată, și pentru Bacalaureat va fi o a doua sesiune, în august, așa cum era organizată în alți ani, a precizat președinteel României.

„Cu toții vom reuși să depășim cu bine pentru această perioadă dacă vom respecta distanțarea fizică, vom purta mască și avem grijă să ne spălăm pe mâni cât mai des”, a subliniat în finalul declarației Klaus Iohannis.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite