11 efecte ale lipsei de încredere în sine

Tezaurul uriaș pe care omul îl deține este pierdut prin mai multe metode pe care le poate observa zilnic în activitățile sale, cum spune el, importante. Acesta este format tot din anumite materiale, doar că nu sunt externe lui, ci interne, intrinseci: aptitudinile lui de a face, gândi, mișca, răbda, simți etc.

Potrivit psihologului Alexandru Pleşea (foto), cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, aceste valori cresc sau se pierd în funcție de numărul de ocazii cu care sunt folosite. Cel care le folosește le va dezvolta mai puțin, de exemplu, fiind lucrător într-o fabrică, comparativ cu un arhitect, preot sau inventator.

„Tezaurul omului corespunde cu transformarea momentului într-unul de virtute: de la visător la prezent, de la nerăbdător la răbdător, de la leneș la muncitor, de la bârfitor la introspectiv, de la neatent la vigilent, de la fricos la curajos. Toate aceste transformări sunt lepădarea de ce ai fost, pentru ce vrei să devii. Ele sunt oportunități de creștere a încrederii de sine, adică de a face orice simte, vrea, gândește omul. Netransformarea acestora și lăsarea momentului fără la a-l ridica în virtute este drumul spre înapoi, nu spre înainte. Astfel, lipsa încrederii de sine începe, ca un șarpe viclean, să te strângă în puterile sale proprii, fără a-i ști încă puterea. Cu toate astea, având încă loc să respiri, înseși acțiunile tale zilnice nefiind pentru expansiune și ieșirea din puterea lui, ci fiind încet și sigur absorbit de ce fac alții, nu de ce vrei tu, te vei trezi din ce în ce mai înlănțuit. Însăși atenția în afara ta mai des, și mai puțin în tine, este strângerea șarpelui care se va simți curând”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Efectele lipsei încrederii de sine sunt observabile cu ușurință:

 1. Vorbesc prea mult despre mine și mai puțin despre alții.
 2. Caut să strâng fără să dau.
 3. Apar cu masca zâmbetului, ca în social media, în loc să arăt cum arăt de fapt.
 4. Îmi deschid cuvintele doar dacă sunt întrebat.
 5. Zic multe și fac puține și, mai ales, uit de dorințele mele.
 6. Închid porțile oportunităților pentru că nu investesc încredere în alții (neavând în mine).
 7. Ies în evidență prin bunuri materiale, nu prin fapte sau virtuți.
 8. Construiesc doar imaginea exterioară, fără să caut practici pentru sufletul meu.
 9. Uit de responsabilitatea pe care o asum: căsătorie, job, copii, parteneriate.
 10. Îmi otrăvesc, din pură ignoranță și neatenție, corpul cu substanțe plăcute și toxice sau cu emisiuni amuzante și neproductive viitorului meu.
 11. Nu dau tot ce pot da acum, în acest moment. Doar fac ce am făcut ieri.

 

Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut şi trainer în programare neuro-lingvistică. A studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi România şi de peste 10 ani organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilități au când își folosesc resursele intelectuale și să arate abilitățile pe care mintea noastră încă le are latente.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available