17 incendieri de vegetație, 50 de hectare pârjolite în Caraș-Severin. „Zero vinovați, zero măsuri, zero amenzi” [VIDEO]

În fiecare început de primăvară, județul Caraș-Severin se confruntă cu un fenomen care pare de nestăpânit. Zeci de hectare de câmpuri sunt incendiate intenționat, focul fiind considerat cea mai ieftină metodă pentru curățarea terenurilor.

Doar în ultima săptămână din februarie, ISU Caraș-Severin a anunțat 17 situații de incendiere, în zona celor două municipii ale judeţului, dar şi în mediul rural, la Domaşnea, Mehadia, Ciudanoviţa, Ticvaniu Mare, Lăpuşnicel, Iablaniţa şi Gârbovăţ. Toate acestea au fost provocate de folosirea focului în spaţii deschise, pentru arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor uscate, totalul suprafeţelor afectate însumând 49 de hectare.

„Este o inginerie financiară”

Activiștii de mediu atenționează că această metodă provoacă distrugeri incomensurabile. „Mii sau zeci de mii de hectare de pășuni făcute scrum, suprafețe de pădure incendiate, specii de subarboret, plante și faună carbonizate. Avem totuși și ceva cifre la nivelul județului? Da: 0 vinovați, 0 măsuri, 0 amenzi… Unde sunt cei care poartă o uniformă și ar trebui să apere legea: lucrătorii din cadrul Poliției de pe raza UAT-ului unde se organizează evenimentul, lucrătorii ISU, rangerii din ariile protejate, inspectorii APIA care ar trebui să taie subvențiile pentru terenurile curățite prin incendiere? Vă spunem noi unde sunt. Stau comozi undeva și admiră focul, pentru că va trece repede. În câteva săptămâni natura va exploda și va acoperi totul: resturile de copaci, plante și faună mistuite, din care unele fiind chiar specii protejate”, este semnalul tras de cei de la Asociația Wild Caraș-Severin.

Ciprian Floare, reprezentant al asociației, spune că incendierea e cea mai nepotrivită metodă de curățare a terenurilor și autoritățile ar trebui să intervină mai des să sancționeze aceste situații. „Problema e că obiceiul ăsta moștenit are efecte destul de urâte asupra ecosistemului. Prin incendiere, tot ce se află la nivelul solului e afectat, de la specii de plante, arboret, semințe care ar germina, reptile, animale mici, insecte, totul arde. Focul ajunge și la păduri și de foarte multe ori provocă incendii. Treaba asta se întâmplă peste tot, chiar în ariile protejate. Este o inginerie financiară, pentru că incendierea o fac proprietarii și concesionarii de terenuri care primesc subvenție de la APIA. Or, există reglementări legale prin care curățarea prin incendiere duce la pierderea subvențiilor, pentru că această curățare ar trebui să fie făcută prin mijloace mecanice”, spune Floare.

Nici o sancțiune aplicată de APIA ori ISU!

Cei de la APIA Caraș-Severin, deci cei care ar trebui să taie din subvenții dacă terenul a fost curățat prin incendiere, susțin că anul trecut nu au avut niciun astfel de caz care să necesite tăierea subvenției. „Noi avem un protocol cu cei de la ISU și cu Garda de Mediu. Anul trecut au fost 33 de incendii, însă toate au fost în zone pentru care nu s-au solicitat subvenții”, spune Dan Jivan, director adjunct al APIA Caraș-Severin.

Chiar dacă aceste incendieri au reînceput deja în județ, nici cei de la ISU Semenic nu au aplicat vreo sancțiune în anul 2021. „Anul acesta nu s-a dat nicio sancțiune. Oricum, în perioada următoare, pentru că abia au început, o să meargă și personalul nostru pe teren, ca să aplice sancțiuni. Și s-a transmis și primăriilor măsurile pe care să le aibă în vedere”, declară lt. Adrian Manofu, purtătorul de cuvânt al ISU Semenic.

Conform celor de la ISU, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se desfăşoară doar după obţinerea permisului de lucru cu foc deschis. Acest permis se eliberează, potrivit Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 605/579/2008, prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau altă persoană desemnată în acest sens. În conformitate cu Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa, bunurile şi mediul. Conform prevederilor Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007, amenajarea de locuri pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

Sursă foto: ISU Caraș-Severin. Sursă video: Asociația Wild Caraș-Severin
Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available