19 zimbri aduși din Germania și Suedia se alătură celei mai mari populații de zimbri liberi din România

 

13 exemplare de zimbru au ajuns ieri în zona de resălbăticire din Măgura Zimbrilor, Armeniș, tocmai din Germania, urmând ca la finalul acestei luni, alte șase exemplare, din Suedia, să li se alăture. Proiectul de reintroducere a zimbrilor în Carpați a început în 2014 și, în prezent, în zona Munților Țarcu trăiesc în libertate aproximativ 70 de exemplare.

 

Cei 13 zimbri care au ajuns ieri la Armeniș provin din nouă rezervații, iar ultimul an și l-au petrecut împreună, această etapă făcând parte din procesul de adaptare la noua viață care îi așteaptă în libertate. La Măgura Ziumbrilor de la Armeniș, animalele vor sta 21 de zile în carantină, perioadă în care vor fi monitorizați de rangerii proiectului LIFE RE-Bison. După cele trei săptămâni petrecute în țarcul de aclimatizare, zimbrii vor fi eliberați în sălbăticie, în Situl Natura 2000 Munții Țarcu.

 

Potrivit specialiștilor de la Rewilding Europe și WWF România, care coordonează proiectul de resălbăticire încă din 2014, înainte de a ajunge la Armeniș pentru a fi eliberat în sălbăticie, fiecare zimbru trece printr-un proces complex de selecție care să asigure diversitatea genetică a generațiilor viitoare. „Cunoaștem arborele genealogic al fiecărui zimbru care este transportat. Spre exemplu, zimbrii care au ajuns acum provin din nouă rezervații și au petrecut aproape un an împreună pentru a forma grupuri sociale non-habituate cu prezența oamenilor în două rezervații: zece exemplare în rezervația Springe și trei în rezervația Donaumoos. Lucrăm cu peste 16 centre de reproducere și rezervații din Europa și ne consultăm cu numeroși specialiști pentru a identifica exemplarele de zimbru potrivite pentru a se alătura grupurilor aflate deja în libertate”, spune Alexandra Sallay-Moșoi, manager tehnic în Proiectul LIFE Re-Bison.

 

Deciziile  cu privire la realizarea unei populații viabile din punct de vedere genetic sunt importante, în viziunea specialiștilor, deoarece zimbrii influențează în bine viața a peste 596 de specii de animale și 200 de specii de plante, conservarea pe termen lung a speciei fiind esențială pentru întregul ecosistem. „Suntem o echipă imensă de oameni care au un scop comun. Medici veterinari, biologi, agricultori, rangeri, vânători, turiști, mass-media – cu toții suntem pârghiile care sprijină conservarea zimbrului și sporirea biodiversității din România. Drumul către reușita care ne aduce beneficii tuturor este complex, dar necesar, iar rezultatele până în acest punct sunt îmbucurătoare, avem pui născuți în libertate și turiști care stau în sălașe restaurate”, spune Marina Drugă, manager proiect LIFE RE-Bison.

 

La finalul acestei luni, alte șase exemplare, care provin din rezervația Avesta, Suedia, vor ajunge în zona de resălbăticire de la Măgura Zimbrilor și, ulterior, se vor alătura celei mai mari populații de zimbri liberi din România, care acum are între 65 și 70 de exemplare.

 

Reprezentanții WWF-România precizează că proiectul de resălbăticire a zimbrilor, care este co-finanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene, se derulează, de șapte ani, cu ajutorul și cooperarea mai multor instituții – Ministerul Mediului, Romsilva, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Garda Forestieră, Direcția Sanitar Veterinară, Primăria Armeniș și Ocolul Silvic Teregova, a rezervațiilor și a comunităților locale din Armeniș și Teregova.

 

 

Sursă foto: WWF-România

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available