2020, anul cu cele mai puține accidente rutiere grave din ultimul deceniu, în Caraș-Severin. Dar suntem departe de obiectivul stabilit de Comisia Europeană!

Potrivit statisticii întocmite de Inspectoratul de Poliție Județean, în Caraș-Severin au avut loc, în primele zece luni ale acestui an, 100 de accidente rutiere grave, cu nouă mai puține decât în aceeași perioadă din 2019. Cu toate acestea, numărul persoanelor decedate în urma accidentelor a crescut cu 12%.

28 de persoane și-au pierdut viața, în primele zece luni ale acestui an, pe șoselele din Caraș-Severin în urma unor accidente rutiere grave. Alte 87 au fost rănite grav și 46 au fost rănite ușor. În total, pe drumurile publice din județ au avut loc 100 de accidente grave. „Față de anul trecut, numărul acestora este în scădere de la 109 la 100. Numărul persoanelor decedate în accidente a crescut de la 25 la 28, cel al răniţilor grav a scăzut de la 106 la 87, iar numărul răniţilor ușor din accidente grave de asemenea a scăzut, de la 51 la 46”, se arată într-un raport semnat de comisarul-şef de poliţie Ciprian Terciu, împuternicit la conducerea IPJ Caraș-Severin. Potrivit reprezentanților IPJ, județul Caraș-Severin se situează sub media națională în ceea ce privește dinamica accidentelor, fiind pe locul 16 la numărul accidentelor rutiere grave, pe locul 20 la numărul persoanelor decedate şi pe locul 13 la numărul persoanelor rănite grav.

Principala cauză care a dus la producerea de accidente grave, cu pierderi de vieți omenești, a fost nerespectarea regimului legal de viteză, 32 de accidente, sub cele două forme cumulat: viteză neregulamentară şi viteză neadaptată la condițiile de drum. „Numărul accidentelor produse pe fondul vitezei excesive este în creștere cu 4, de la 28 la 32, față de primele zece luni ale anului 2019. De asemenea, a crescut și numărul persoanelor decedate, de la 6 la 14, precum și cel al persoanelor rănite ca urmare a accidentelor produse din această cauză: de la 27 la 30, răniții grav, și de la 12 la 33, răniților”, precizează Ciprian Terciu. Conducerea unui autovehicul fără permis și neacordarea de prioritate altor vehicule au generat au fost celelalte principale cauze generatoare de accidente rutiere grave.

În primele 10 luni ale anului, polițiștii au constatat 359 de infracțiuni la regimul circulației rutiere, cele mai multe fiind comise de persoane care au urcat la volan fără a deține permis de conducere sau aflate în stare de ebrietate. „Cele mai multe infracțiuni, 161, au fost cele de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei, urmate de conducerea unui autovehicul de către o persoană având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală, refuzul ori sustragerea de la prelevarea probelor biologice, 149, conducerea unui autovehicul neînmatriculat, neînregistrat sau cu număr fals, 36, și conducerea sub influenţa substanțelor psihoactive, 7 cazuri”, se arată în raportul IPJ Caraș-Severin.

În total, polițiștii au dat 31.267 de amenzi, dintre care majoritatea conducătorilor auto, dar au fost și alți participanți la trafic sancționați: pietoni (756), biciclişti (275), căruţaşi (26), motociclişti (13). De asemenea, au fost reţinute 1.564 de permise de conducere, majoritatea pentru depășiri neregulamentare, viteză excesivă și alcool la volan și au fost retrase 468 certificate de înmatriculare.

În ceea ce privește evoluția accidentelor grave înregistrate în ultimii zece ani, în Caraș-Severin se înregistrează un trend descendent, însă nu a fost atins obiectivul Comisiei Europene de reducere cu 50% a numărului de persoane decedate în accidente rutiere pe şoselele din Europa în perioada 2010-2020. Astfel, potrivit datelor centralizate de IPJ Caraș-Severin, în acest interval, numărul accidentelor grave a scăzut de la 128 la 100, cel al persoanelor decedate, de la 43 la 28, iar cel al răniților grav, de la 114 la 87.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite