5 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru Vila Elisabeta și Podul de piatră din Băile Herculane?

 

În vederea acoperirii contribuției Primăriei Băile Herculane la proiectele de reabilitare a două monumente istorice din stațiune, Vila Elisabeta și Podul de piatră, Instituția Prefectului Caraș-Severin anunță că a elaborat un proiect de act normativ privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului.

 

Suma solicitată prin proiectul de Hotărâre de Guvern propus de reprezentanții din teritoriu ai Executivului, pentru suplimentarea bugetului orașului Băile Herculane astfel încât să poată acoperi contribuția proprie la implementarea celor două proiecte, este de 5.318.000 de lei, informează Cancelaria Prefectului.

 

Vila Elisabeta este inclusă într-un proiect de consolidare și restaurare cu finanțare din fonduri norvegiene, prin Programul RO-CULTURA. În prezent, vila se află într-o stare avansată de degradare care a scos-o din circuitul cultural al orașului și necesită de urgență lucrări de reabilitare. Consolidarea și restaurarea vilei, arată Instituția Prefectului, sunt de o mare importanță având în vedere istoricul acesteia, valoarea arhitecturală, dar și faptul că stațiunea Băile Herculane are neapărat nevoie de un stabiliment care să revitalizeze viața culturală a stațiunii și unde să fie înființat un muzeu care să adăpostească exponate din îndelungata sa istorie.

 

Podul de piatră cu colonadă acoperită face legătura între fostul Hotel Franz Joseph (actualul Hotel Decebal) și Băile Hebe, Apollo și Diana, care se găsesc în Piața Hercules. La construcție, podul a primit o garanție de 100 de ani, aceasta fiind expirată de foarte mult timp. Podul necesită de urgență lucrări de reabilitare și restaurare, astfel încât să poată asigura nevoile de siguranță rutieră necesare, păstrând în același timp valoarea sa istorică și arhitecturală.

 

Primăria Băile Herculane are în derulare proiectele cu finanțare preponderent externă „Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a Stațiunii Băile Herculane – Pod de piatră” și „Consolidare, restaurare și amenajare casa de Cultură – Vila Elisabeta”. Contractele de atribuire a lucrărilor pe bază de licitație au fost semnate în cursul anului trecut.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available