630.000.000 de lei pentru finanţarea proiectelor de investiţii locale. Primăriile se pot împrumuta direct din Trezoreria Statului

 

În cursul acestui an, unitățile administrativ-teritoriale pot solicita de la Ministerul Finanțelor, inclusiv pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitare, contractarea de împrumuturi la dobânzi foarte mici. Ordonanţa de Urgenţă care reglementează acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, Trezoreria Statului pune la dispoziția primăriilor care se confruntă cu dificultăţi financiare şi nu mai pot susţine finanţarea proiectelor, sub formă de împrumut, o sumă totală de 630.000.000 de lei.  Ordonanţa reglementează posibilitatea accesării de împrumuturi la dobânzi de 1% până la 1,5%, în funcţie de perioada de rambursare contractată de până la trei ani şi, respectiv, de până la cinci ani.

 

Sumele contractate în acest mod pot fi utilizate exclusiv pentru asigurarea refinanțării și/sau cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor; asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din programe naționale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor; asigurarea finanțării investițiilor  publice locale.

 

„Unitățile administrativ-teritoriale pot contracta astfel de împrumuturi numai cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale și numai dacă la data depunerii documentației nu prezintă restanțe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare. Termenul limită de depunere la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara, respectiv la Administrația Judeţeană a Finanţelor Publice Caraş-Severin, a documentelor pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 1 noiembrie 2021”, precizează purtătorul de cuvânt al Administrației Judeţene a Finanţelor Publice Caraş-Severin, Olivia Roată.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite