Jocurile politice făcute în Consiliul Județean Caraș-Severin de noua majoritate, formată din PSD, Pro România, PNȚCD, PMP și cei patru liberali care au trecut în „barca” PSD, ar putea lăsa pe drumuri 80 de angajați ai Primăriei Reșița.
În lipsa unei repartizări corecte de către Consiliul Județean (CJ) a cotei de 6% din impozitul pe venit destinată unităților administrativ-teritoriale pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, Primăria Reșița va fi nevoită să concedieze 80 de angajați. Avertismentul a fost lansat de edilul Ioan Popa în plenul ședinței extraordinare de astăzi și a venit în condițiile în care, în schemele de repartizare propuse anterior de noua majoritate din CJ, Primăriei Reșița îi erau alocate sume derizorii.
„I-am rugat, acum o lună, două, pe consilierii județeni să fie atenți cu Reșița pentru că Reșița o duce greu. Are foarte mulți bani de dat pe cofinanțări și o duce foarte greu. Faptul că nu ni se alocă suma care ar fi logic să ni se aloce din cei 6% ne aduce în situația în care trebuie să concediem 80 de persoane din primărie. Ne-am făcut calcule și nu ne încadrăm în buget. Nu avem bani. Decât să falimentez primăria, voi fi constrâns să trimit acasă 80 de persoane. Aceste modalități de a trata lucrurile ne duc în situația de a ne văduvi de resurse financiare. În lipsa unei alocări corecte a sumelor pentru reechilibrarea bugetelor locale, ne aflăm în situația în care nu putem acoperi salarizarea. Eu nu o să mut bani de la investiții spre funcționare sub nicio formă!”, le-a transmis Ioan Popa consilierilor PSD – Pro România – PNȚCD – PMP care, de câteva luni, cu sprijinul a patru foști liberali, fac legea în CJ și care au considerat că municipiul reședință de județ merită bani cât o comună. „Noi am contat pe circa 5.000.000 de lei, deși ni se cuveneau în mod matematic 8.000.000 de lei. În loc de 5.000.000, ni s-au dat 750.000 de lei”, a punctat Ioan Popa.
Edilul Ioan Popa a precizat că a solicitat fiecărei direcții și fiecărui serviciu din primărie să gândească o repoziționare a resursei umane. În momentul de față, Primăria Reșița are, în total, circa 500 de angajați. „Vom da examen. Acolo unde sunt opt funcționari publici și va trebui să rămână cinci, toți opt dau examen, iar ultimii trei pleacă acasă. Evident, vom afecta în mod semnificativ și Secția de Întreținere a Patrimoniului, pentru că o să scădem investițiile pe care le facem din resursă proprie, astfel încât nu vom mai avea nevoie de atâta resursă umană acolo. La Direcția de Proiecte Europe, de la 18 persoane vom rămâne probabil cu 15, Direcția de Investiții, de la 20 vor rămâne 15-16. Reducem motoarele pentru că asta e viața, dacă dânșii înțeleg să trimită bani spre comune care nu pot să-i consume pentru că nu au pentru ce. Și ajungem în situația în care la sfârșitul anului se duc primari de comune să cumpere un microbuz de hârtie igienică să aibă pe tot anul, pentru că n-au ce să facă cu banii. E stupid ceea ce se întâmplă”, a spus edilul.
O nouă încercare de repartizare a cotei de 6% – în total suma de aproximativ 37.000.000 de lei – celor 77 de unități administrative din județ va fi făcută în ședința ordinară din luna martie. Pentru atunci, președintele CJ, Romeo Dunca, a pregătit o nouă schemă de alocare, prin care municipiului Reșița i-ar reveni aproape 5.000.000 de lei. „Desigur că în momentul în care o comună primește mai mulți bani decât un oraș ca Reșița nu e ok. Nu poți să dai 750.000 de lei municipiului Reșița, iar unui oraș, Oțelu Roșu, 2.750.000 de lei. Eu am o altă propunere pe care am trimis-o la consultare și pe care am făcut-o publică. Reșița are 4.850.000 de lei, Caransebeșul – 2.500.000 de lei, orașele – câte 1.000.000, comunele cu mai mult de 1.500 de locuitori – câte 360.000 de lei, iar celelalte comune – 310.000 lei fiecare. Dacă și la această propunere se vor opune, înseamnă că ei chiar nu-și doresc ca acești bani să ajungă la primării”, a declarat Romeo Dunca în cadrul conferinței de presă susținută la finalul ședinței extraordinare de astăzi.