A început etapa a doua de admitere în învățământul profesional și dual. În Caraș-Severin mai sunt 158 de locuri libere pentru aproape 20 de meserii

 

Mai mult de o treime din locurile de învățământ profesional și dual disponibile în unități de învățământ din Reșița, Caransebeș, Bocșa, Oravița, Oțelu Roșu, Berzovia și Prigor pentru anul școlar 2021-2022 au rămas neocupate în urma primei etape de admitere.

 

Pentru anul școlar 2021-2022, unitățile de învățământ cu profil tehnologic din Caraș-Severin au pus la dispoziția absolvenților de gimnaziu 427 de locuri în 12 domenii de pregătire pentru diverse meserii: Industrie alimentară (brutar, patiser, preparator produse făinoase); Turism și alimentație (ospătar/chelner vânzător în unități de alimentație; bucătar; lucrător hotelier); Electric (electrician constructor); Mecanică (lăcătuș mecanic prestări servicii; sudor; operator la mașini cu comandă numerică; mecanic auto; mecanic utilaje și instalații în industrie; mecanic agricol; mecanic forestier); Construcții, instalații și lucrări publice (instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze); Industrie textilă și pielărie (confecționer produse textile); Comerț (comerciant-vânzător); Estetica și igiena corpului omenesc (frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist); Electromecanică (electromecanic utilaje și instalații industriale); Agricultură (lucrător în agricultură ecologică); Silvicultură (pădurar); Construcţii, instalaţii şi lucrări publice (zidar-pietrar-tencuitor).

 

Din cele 427 de locuri, 175 sunt în sistem dual, la Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița, Colegiul Tehnic Reșița și Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” din Caransebeș, iar 36 de locuri, la învățământul profesional special, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Aurora” din Reșița și CSEI „Christiana” Bocșa.

 

Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, după prima etapă de admitere, au fost ocupate 269 de locuri, dintre care 107 în sistemul dual și 26 la învățământul profesional special, și au rămas disponibile 158 de locuri – 80 la învățământul profesional clasic, 68 la sistemul dual și 10 la învățământul profesional special.

 

 

La învățământul dual, cele mai căutate calificări au fost cele de mecanic auto – disponibile la Colegiul Tehnic Reșița și la Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” din Caransebeș – unde au fost ocupate toate locurile, și cele din Turism și alimentație (Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița), unde au mai rămas doar două locuri libere, pentru brutar, patiser, preparator produse făinoase. La polul opus se situează două dintre calificările de la Colegiul Tehnic Reșița: instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, unde nu a fost ocupat niciunul din cele 20 de locuri disponibile, și confecționer produse textile, unde a fost ocupat doar un loc.

 

La învățământul profesional clasic, nu a fost ocupat niciun loc la calificarea comerciant-vânzător (Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița). În schimb, au fost ocupate toate locurile la calificările: frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist (Colegiul Tehnic Reșița); mecanic agricol; lucrător în agricultură ecologică (Liceul Tehnologic „Mihai Novac” Oravița); pădurar (Liceul Tehnologic „Dacia” Caransebeș) și mecanic utilaje și instalații în industrie (Liceul Tehnologic „Decebal” Caransebeș).

 

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, în perioada 26-30 iulie are loc eliberarea de către unitățile de învăţământ gimnazial a fișelor de înscriere pentru învăţământ profesional și dual de stat pentru candidații cărora nu li s-au eliberat aceste fișe în prima etapă de admitere. Iar în perioada 30 iulie-3 august, are loc înscrierea candidaților care nu au participat la prima etapă de admitere sau care au participat, dar nu au fost admiși sau au fost admiși, însă nu și-au depus dosarele de înscriere. Pe 3 august vor fi afișate, la centrele de înscriere și la sediul unităților de învăţământ, listele candidaților înscriși în învățământul profesional și dual.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite