A început imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID. În Caraș-Severin sunt 14 centre de vaccinare

 

Campania de imunizare anti-COVID-19 cu cea de-a treia doză a început în această dimineață. Persoanele vaccinate cu două doze și pentru care au trecut 180 de zile de la schema completă se pot programa în platformă sau se pot prezenta direct la un centru de vaccinare, doar cu buletinul, pentru administrarea dozei de rapel.

 

În Caraș-Severin, persoanele eligibile care doresc să se vaccineze cu cea de-a treia doză o pot face în oricare din cele 14 centre de vaccinare care funcționează în județ, în: Reșița – Sala de sport a Liceului de Arte „Sabin Păuța” și Sala de sport a Școlii Gimnaziale „Mihai Peia”; Caransebeș – Sala de sport „Valeria Borza” a școlii Gimnaziale Nr. 8; Oravița – Spitalul Orășenesc și Sala de sport a Liceului Tehnologic „Mihai Novac”; Moldova Nouă – Spitalul Orășenesc; Bocșa – Clădire administrativă; Oțelu Roșu – Casa de cultură; Băile Herculane – Căminul Cultural Pecinișca; Anina – Centrul de afaceri și în satele Soceni – Centrul de permanență; Bozovici – Centrul multifuncțional și Slatina Timiș – Centrul de permanență. De asemenea, și medicii de familie care au primit ser Pfizer sau Moderna pot administra doza a treia.

 

Vaccinarea cu cea de-a treia doză se face doar cu ser pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, și persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza trei cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna). Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel.

 

„Doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe. Este vorba despre persoane vulnerabile – cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare. De asemenea, persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ”, transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Accesul la vaccinarea cu a treia doză este, însă, permis, și celorlalte categorii, cu condiția ca persoanele să aibă cel puțin șase luni de la administrarea dozei doi.

 

De la debutul campaniei de vaccinare, în Caraș-Severin s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu schema completă (ambele doze Pfizer, Moderna sau AstraZeneca ori doza unică Johnson&Johnson) 57.323 de persoane, iar cu o singură doză: 71.085 persoane.

 

Sursă foto: Gelu Ardeleanu

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite