A murit Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

 

La 96 de ani, Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață joi, 8 septembrie, înconjurată de familie. Devenită regină la numai 25 de ani, Elisabeta a fost cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai în vârstă monarh din lume.

 

Regina Elisabeta a II-a a murit, joi după-amiază, la reşedinţa sa de la Castelul Balmoral din Scoția, a anunţat Palatul Buckingham. După moartea Reginei, Charles, fost prinţ de Wales, a devenit regele Marii Britanii. „Moartea dragei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele”, a transmis, într-un comunicat oficial, noul suveran al Marii Britanii.

 

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor fi organizate, cel mai probabil, în cea de-a zecea zi de la decesul său, după cinci zile de priveghi. Între timp, a doua zi după deces, va avea loc proclamarea oficială a Regelui Charles.

 

Șapte decenii de domnie

 

Regina Elisabeta a II-a s-a aflat pe tronul Marii Britanii timp de peste 70 de ani, fiind al doilea cel mai longeviv suveran din lume. A fost devansată doar de Ludovic al XIV-lea al Franței, devenit rege la vârsta de patru ani. Domnia lui Ludovic al XIV-lea, de 72 de ani și 110 zile, a fost între 1643 și 1715. Regina a devenit monarh la vârsta de 25 de ani, în urma decesului tatălui său pe 6 februarie 1952. Regina Elisabeta a II-a a fost şefa Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

 

Elisabeta (Elizabeth Alexandra Mary) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. Prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Prințul Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

 

Elisabeta a urcat pe tronul Marii Britanii pe 6 februarie 1952, la 25 de ani, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. Când Elisabeta a urcat pe tron, Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică, Mao Zedong – China, iar Harry Truman era președintele Statelor Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic. A fost încoronată la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, iar evenimentul a fost prima încoronare televizată.

 

La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica ei, Regina Victoria, i-a petrecut pe tron pentru a deveni cel mai longeviv monarh al ţării într-o linie de succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

 

La 6 februarie 2017, Regina Elisabeta a II-a a devenit primul monarh britanic care a sărbătorit jubileul de safir – un eveniment ce a marcat împlinirea a 65 de ani de când a urcat pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

 

Într-un mesaj transmis înaintea Jubileului de Platină care a fost sărbătorit în iunie 2022, regina spunea că „în ultimele șapte decenii s-au înregistrat progrese extraordinare din punct de vedere social, tehnologic și cultural, care ne-au avantajat pe toți. Sunt încrezătoare că viitorul ne va oferi oportunități similare și nouă, dar mai ales tinerelor generații din Regatul Unit și din întregul Commonwealth”.

 

Elisabeta a fost regina a 15 tărâmuri, inclusiv Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadinele şi Tuvalu.

 

Surse: mediafax.ro, news.ro, romania.europalibera.org

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite