Forumul Orașelor Verzi este cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu. Primăria Reșița a fost reprezentată la acest eveniment de Grațian Dobre, director executiv al Direcției de Dezvoltare Locală și Instituțională. Acesta a prezentat proiectul „Realizarea unei legături între nucleele urbane Govândari și Centrul Civic din Municipiul Reșița”, ce prevede, printre altele, reconversia funicularului de calcar.
Forumul Orașelor Verzi s-a desfășurat în perioada 5 – 7 septembrie, la Brașov, și a reunit reprezentanți ai autorităților publice locale din mai multe țări europene, care au vorbit, în cadrul Conferinței Internaționale de Politici Publice de Mediu, despre proiectele verzi la care lucrează.
Printre invitați s-a numărat și directorul executiv al Direcției de Dezvoltare Locală și Instituțională din cadrul Primăriei Reșița, Grațian Dobre, pentru a prezenta proiectele implementate sau aflate în curs de implementare în municipiu. În cadrul Panelului 3: „Prezentați-vă orașul – Puterea mersului pe bicicletă, a transportului public și a mersului pe jos”, din cadrul Forumului Orașelor Verzi, unde au mai luat cuvântul Matti Helimo, viceprimarul orașului Tampere (Finlanda), Nick Kemp, președintele Consiliului Local Newcastle (Marea Britanie); Paul Moldovan, administratorul public al Sectorul 6, București, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, și Ruben Lațcău, viceprimarul municipiului Timișoara, Grațian Dobre a expus proiectul ce vizează reconversia funicularului de calcar din Centrul Civic al municipiului. Este vorba despre „Realizarea unei legături între nucleele urbane Govândari și Centrul Civic din Municipiul Reșița” – cel mai important proiect de reconversie industrială din regiunea de vest a României, cu o valoare de 18 milioane de euro.
„Proiectul prevede crearea unui spațiu pietonal și velo pe ansamblul metalic al funicularului, precum și o tiroliană care va pleca de la un capăt al funicularului, spațiu pietonal, platformă de bungee jumping, panouri de cățărare și alte facilități sportive și de agrement. Proiectul presupune și legarea centrului orașului de zona Govândari printr-o promenadă și pistă de bicicletă, pe malurile râului Bârzava, pe o lungime de aproximativ patru kilometri și construirea a opt poduri pietonale metalice prin care se vor conecta cele două maluri ale Bârzavei”, explică Grațian Dobre. Proiectul urmează să fie depus spre finanțare în exercițiul financiar 2021 – 2027, prin Programul Operațional Regional.
„După o muncă continuă, susținută în ultimi șase ani, colegii de la Direcția de Dezvoltare Locală și Instituțională au obținut finanțare pentru peste 60 de proiecte, unele finalizate, altele aflate în curs de implementare, cu o valoare totală de aproximativ 200 milioane euro”, precizează reprezentanții Primăriei Reșița.