„Acum am reușit să zâmbim pandemiei”. Tabără de schi pentru copiii cu nevoi speciale

22 de copii cu autism din Galați, însoțiți de părinții lor se află, zilele acestea, pe Muntele Mic, în Tabăra „Zâmbete pe schiuri”, un proiect unic la nivel național dedicat copiilor cu nevoi speciale, derulat de Asociația Muntele Mic Extrem. Ieri, copiii au avut parte de o surpriză specială: o demonstrație oferită de Vreni, primul câine de intervenție la avalanșă brevetat în țara noastră.

Este al șaselea an consecutiv când copiii din Asociația de Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism (APCA) și părinții lor străbat țara de la un capăt la altul, din Galați până pe Muntele Mic, pentru a participa la Tabăra „Zâmbete pe schiuri”, un loc unde au învățat că orice barieră poate fi depășită, chiar și în cazul copiilor speciali. Cu ajutorul lui Ciprian Gaica, instructor de schi și președinte al Asociației Muntele Mic Extrem, copiii au învățat, pas cu pas, câte puțin în fiecare an, să utilizeze teleschiul și chiar să schieze singuri, o activitate care, în mod obișnuit, nu poate fi asociată diagnosticului de autism.

„Avem în tabără 42 de persoane, 22 de copii și părinții lor. Noi așa am gândit tabăra încă de la început, special pentru părinți pentru a accepta ideea că și copiii lor pot să facă lucruri pe care ei, părinții, nu credeau că le vor putea face. Și acum, să îi vadă mergând singuri pe pârtie și pe teleschi a fost cea mai mare experiență a lor. Succesul acestei tabere a fost dat de răbdarea și dorința noastră de a ajunge cu acești copii speciali la un rezultat, acela de a reuși să schieze”, a explicat Ciprian Gaica.

În urmă cu șase ani, când au venit pentru prima dată în tabăra de pe Muntele Mic, copiii abia aveau curajul să se apropie de clăpari, spune mama unuia dintre aceștia, Nicoleta Lupoae, care este și președintele APCA Galați: „După cel mai greu an, 2020, acum am reușit să zâmbim pandemiei. Pentru noi, această tabără în care venim de șase ani la rând, de la o distanță foarte mare, facem aproape 14 ore până aici sus, înseamnă enorm. Am pornit de la a ne bucura de simplul fapt că bagă un picior în clăpar și merg pe zăpadă și am ajuns acum să trecem printre jaloane, să mergem cu teleschiul… Pentru un copil cu autism sunt progrese extraordinare. Este vorba despre a dărâma bariere. Și dacă Cipi a reușit cu ei așa ceva, prin schi, asta ar trebui să ne facă să credem că putem reuși aproape orice cu ei, în situații mult mai simple”.

Pe lângă cursurile de schi, copiii au mai fost în drumeții, au participat la o serie de jocuri și, ieri, au avut ocazia să o cunoască pe Vreni, un ciobănesc belgian special antrenat pentru misiuni de salvare-căutare în zona montană. Împreună cu conductorul ei, Cristian Brecica, salvamontist voluntar și jandarm la Postul Montan Muntele Mic, Vreni le-a arătat copiilor cum intervine pentru a salva vieți. „Aceasta este a patra ediție a taberei pentru copii cu probleme de autism la care particip alături de Vreni. Este important să sprijinim activitățile cu acești copii, să contribuim cu ceea ce putem și cu ceea ce ne pricepem. Împreună cu Vreni le-am oferit o terapie, le-am vorbit despre cum pot face față provocărilor de pe munte și au avut ocazia să vadă câinele la treabă” , a declarat plutonierul Cristian Brecica.

Atât participarea copiilor la activitățile din tabără, cât și cazarea, masa și transportul au fost gratuite, toate cheltuieile fiind suportate de sponsorii proiectului.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite