Agent Green: Defrișări abuzive în Caraș-Severin și Mehedinți, blocate la Tribunalul București

 

Agent Green a blocat la Tribunalul București defrișările abuzive ale Transelectrica aprobate de Romsilva din 14 arii protejate, au anunțat astăzi activiștii de mediu ai cunoscutei organizații neguvernamentale.

 

Tribunalul București a hotărât ieri că defrișările aferente culoarului necesar construirii liniei electrice aeriene Porțile de Fier-Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad/LEA 400 kV Porțile de Fier-Anina-Reșița au fost realizate în mod nelegal, anulând actele de punere in valoare emise in acest scop. Totodată, Tribunalul București a suspendat actele de punere în valoare până la soluționarea definitivă a cauzei. Anunțul a fost făcut azi de Agent Green, care a prezentat și dovada în acest sens.

 

În 2019 a fost demarată construirea LEA Porțile de Fier – Reșița, „după ce autorizația de construire și acordul de mediu fuseseră emise cu mai bine de 6 ani în urmă”, subliniază Agent Green. LEA traversează nouă arii naturale protejate de interes național (rezervații, parcuri naționale și naturale) și opt de interes comunitar (situri Natura 2000), precum și o arie naturală protejată de interes internațional (Sit RAMSAR). Organizația de mediu avertiza cu mai mult timp în urmă că 103 stâlpi de înaltă tensiune vor distruge peisaje protejate de legislaţia internaţională: „68 dintre aceştia vor fi construiţi direct în zona forestieră. Noul traseu va smulge peste 143 de hectare de pădure din arii protejate, de-a lungul unui traseu de peste 30 de km prin Parcul Naţional Porţile de Fier – Geoparcul Platoul Mehedinţi, Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşnița, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei”.

 

Emiterea actelor de punere în valoare, semnalează activiștii de mediu, a fost făcută fără a se analiza impactul acestor defrișări asupra speciilor protejate în cadrul ariilor protejate, în condițiile în care „la momentul emiterii acordului de mediu cu 6 ani în urmă aceste arii naturale protejate nu aveau planuri de management și nu existau obiective de conservare aprobate. Revizuirea ulterioară a acordului de mediu nu a avut ca obiect analiza impactului defrișărilor asupra speciilor și habitatelor protejate”.

 

Pe același culoar necesar construirii liniei electrice aeriene se află mai multe păduri potențial virgine care, conform legii, sunt protejate până la finalizarea studiilor de fundamentare care să stabilească dacă sunt sau nu păduri virgine sau cvasivirgine. Totodată, actele de punere în valoare au fost emise fără ca amenajamentele silvice să prevadă acest proiect și fără să analizeze impactul asupra funcționalității pădurii sau asupra fragmentării habitatelor, mai semnalează reprezentanții Agent Green.

 

Hotărârea emisă ieri de completul Secţiei a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului București nu a fost încă motivată și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare în ceea ce priveşte soluţia pe fond și în 5 zile de la comunicare în cazul deciziei de suspendare a procedurilor administrative de autorizare a exploatărilor silvice. Reclamant în procesul început la data de 31 decembrie 2019 este Agent Green, iar pârâți: Regia Națională a Pădurilor Romsilva, direcțiile silvice din Caraș-Severin și Mehedinți, precum și ocoalele silvice din Anina, Băile Herculane, Bozovici, Mehadia și Drobeta-Turnu Severin.

 

 

Sursă foto: Agent Green (arhivă proteste)

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available