Suntem prezenți și pe

Social

AJPIS ridică la 15.000 numărul cărășenilor trimiși în șomaj tehnic!

Publicat cu

pe

Crește numărul cărășenilor care au nevoie în această perioadă de șomaj tehnic. Pe lângă cele circa 13.500 de persoane care își primesc indemnizațiile prin intermediul AJOFM, alte 1.560 au făcut solicitarea la AJPIS. Dar aproape 700 dintre acestea nu au completat cererile corect!

La Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin au fost depuse, până la termenul-limită de 10 mai, 1560 de solicitări pentru indemnizația de sprijin aferentă lunii aprilie.

După o primă verificare, doar 882 de cereri depuse la AJPIS s-au dovedit (momentan) eligibile! Plățile acestor solicitări au fost achitate integral până la data de 14 mai. Situația acestora, defalcată pe categorii profesionale, este următoarea:

Nr.

crt.

Categorie profesionalăNr.

solicitări

Plăţi

(lei)

1PFA4771.942.344
2întreprindere individuală185753.320
3întreprindere familială60244.320
4Alţi profesionişti (Profesii liberale, persoane fizice independente, etc)151605.763
5Drepturi de autor şi drepturi conexe14.072
6Structuri sportive3215.662
7Societăţi cooperative5203.600
Total3.969.081

Trei structuri sportive, printre care și CSM Reșița, au depus solicitări pentru un număr de 71 de beneficiari, iar din partea unor societăţi cooperative există 5 solicitări, pentru 50 de persoane. Ceea ce înseamnă că numărul total al beneficiarilor finali este mai mare cu 63 (71-3-5 = 63) decât numărul solicitărilor formulate. Plățile efectuate până la data de 14 mai au avut ca destinatari, astfel, nu 882, ci 945 de persoane.

Pe urmele celor care au greșit

Cele 678 de cereri considerate neeligibile și-ar putea găsi și ele, foarte probabil, o rezolvare favorabilă. Cel puțin așa lasă de înțeles Elena Solomonesc (foto), directorul executiv al AJPIS: „Cererile respinse pentru diferite tipuri de erori vor fi analizate de operatori, iar beneficiarii vor fi contactați telefonic sau prin e-mail în cel mai scurt timp posibil, astfel încât toți solicitanții care au dreptul la indemnizația de sprijin să primească suma cuvenită”.

În cazul cererilor depuse la AJPIS, conform OUG nr. 30/2020, cuantumul indemnizației de sprijin este egal cu 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020, respectiv 4.072 lei, pentru categoriile de persoane menționate mai sus, cu excepția celor cu contracte de activitate sportivă. Aceștia din urmă beneficiază de indemnizație de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive. Dar nu mai mult decât 75% din câștigul salarial mediu brut la nivel național, așa cum este cazul beneficiarilor din prima categorie.

AJOFM, la „cota 13.600”

În cealaltă structură descentralizată a Ministerului Muncii unde se depun cereri (în special de către agenții economici) pentru plata șomajului tehnic a angajaților cu contract de muncă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, până la sfârșitul zilei de ieri erau depuse cereri pentru 13.593 de persoane.

AJOFM a primit 1.354 de solicitări și, până acum, a acceptat spre plată cererile a 966 de operatori economici. S-a achitat suma de 7.894.573 lei pentru un număr de 5.180 de persoane aflate în șomaj tehnic. Dar la AJOFM, amintește purtătorul de cuvânt al instituției, Carla Goagă, se primesc cereri pentru aprilie până la sfârșitul lunii mai. Spre deosebire de AJPIS, unde termenul-limită a fost 10 mai.

Punând laolaltă datele AJOFM cu cele de la AJPIS, în Caraș-Severin avem până acum 15.153 de potențiali beneficiari de indemnizații de șomaj tehnic pe luna aprilie, 6.125 dintre aceștia primindu-și aceste drepturi financiare. Plățile efectuate până acum pentru cei aflați în șomaj tehnic în luna aprilie însumează 11,9 milioane de lei.

 

Continuați lectură
Reclamă
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Intrare liberă pentru copii, de ziua lor, la Grădina Zoologică din Reșița

Publicat cu

pe

Grădina Zoologică „Prof. Ioan Crișan“ din Reșița va fi gazda copiilor luni, de ziua lor, deși era închisă în această zi din săptămână, iar excepția este un cadou făcut de municipalitate celor mici de Ziua Internaţională a Copilului.

Parcul zoologic reşiţean îşi va deschide porţile cu dedicaţie, accesul copiilor făcându-se gratuit în intervalul orar 10.00 – 20.00, ultima intrare permisă fiind la ora 19.30. Bineînțeles, în condiții de siguranță, păstrând distanțarea socială și normele de igienă impuse de autoritățile centrale în contextul pandemiei COVID-19.

„Primăria Reșița și Grădina Zoologică vă urează «La mulți ani!» de Ziua Internațională a Copilului!“, este mesajul transmis de municipalitate pentru sărbătoriții de mâine, 1 Iunie.

Continuați lectură

Social

Plăți pentru șomajul tehnic din Caraș-Severin? 6 milioane de euro pe lună!

Publicat cu

pe

Până vineri, 29 mai, deci cu doar câteva zile înaintea încheierii perioadei în care se pot depune cereri pentru luna aprilie, peste 1.400 de firme au primit bani prin AJOFM Caraș-Severin pentru angajații trimiși în șomaj tehnic.

13.680 de persoane au beneficiat în această lună de plata șomajului tehnic pe aprilie, ca urmare a cererilor depuse de 1.408 agenți economici la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin. Pentru toți acești angajați cu contracte de muncă aflați luna trecută în șomaj tehnic, AJOFM a efectuat plăți însumând 20.878.681 de lei.

Dacă adăugăm și indemnizațiile de sprijin achitate de stat prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru întreprinderile individuale, asociațiile familiale sau pentru întreprinzătorii cu profesii liberale, suma totală plătită în Caraș-Severin pentru cei aflați luna trecută în șomaj tehnic se ridică la aproape 30 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: AJPIS ridică la 15.000 numărul cărășenilor trimiși în șomaj tehnic!

Reprezentanții AJOFM țin să aducă aminte administratorilor de firme că formularele cu solicitările de șomaj tehnic aferente lunii mai trebuie trimise online începând cu data de 1 iunie, ora 00.00, nicidecum mai devreme. Până la acest termen se pot trimite cereri la AJOFM doar pentru luna aprilie.

 

Continuați lectură

Social

Pentru mii de cărășeni, boala e un lux! 15 comune din Caraș-Severin, fără medic de familie

Publicat cu

pe

Deși au garantat dreptul la asistență medicală, peste 15.000 de cărășeni sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu atunci când este în joc propria lor sănătate. În comunele în care aceștia locuiesc nu există, în unele cazuri de ani buni, medic de familie. Deficitul de medici de familie în mediul rural în Caraș-Severin este de 35 la sută! Dar și la orașe există un deficit, însă de 13%.

Armeniș, Biniș, Brebu Nou, Cărbunari, Cornereva, Ciudanovița, Copăcele, Doclin, Domașnea, Gârnic, Goruia, Marga, Ocna de Fier, Șopotu Nou și Vrani sunt cele 15 comune din Caraș-Severin în care, în momentul de față, nu există niciun medic de familie. În unele din aceste zone, cum ar fi Goruia, Vrani sau Gârnic, situația persistă de ani de zile, în condițiile în care nu există posibilitatea legală de a impune unui medic unde anume să își deschidă un cabinet. Singura soluție pentru locuitorii acestor comune este aceea de a se înscrie pe listele medicilor de familie din localitățile apropiate.

„De asemenea, în județ există și localități unde funcţionează un cabinet de medicină de familie, însa necesarul de medici de familie este de doi. Acestea sunt: Berzovia, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Pojejena, Slatina Timiș și Zăvoi”, se precizează într-un raport întocmit de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.

Deficit de medici de familie și în orașe

„Necesarul de medici de familie, stabilit în conformitate cu legislația în vigoare (se are în vedere un medic de familie la 1.800 de persoane), pentru județul nostru este de 192 de medici, iar numărul total al medicilor existenți este de 148, de unde rezultă un grad de acoperire cu medici de 77,08%. În mediul urban, avem 90 de medici de familie, dar necesarul este de 103, rezultând un grad de acoperire de 87,4%. În mediul rural, necesarul este de 89 de medici, dar avem doar 58. Gradul de acoperire cu medici în rural este de 65,17%”, se mai arată în același raport.

În județ funcționează și 8 centre de permanență care asigură continuitatea asistenței medicale.

Continuați lectură

Cele mai citite