Alegerile locale, amânate? Solicitarea vine din partea Autorității Electorale Permanente

AEP a transmis către președinte, premier și către conducerea Parlamentului o propunere de modificare a Codului administrativ pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali. Organizarea la termen a alegerilor locale, „o misiune cvasi-imposibilă” în contextul crizei COVID-19.

„Epidemia COVID-19 a generat multiple consecințe negative și a avut un impact negativ asupra întregii societăți românești. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare ce ar trebui să aibă loc la finalul anului planează un grad mare de incertitudine”, explică președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, în documentul transmis președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și șefilor celor două camere ale Parlamentului.

Președintele AEP a trimis autorităților și un proiect de lege prin care Autoritatea Electorală Permanenă propune prelungirea, pe timpul stării de urgență, a mandatelor actualilor primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni și organizarea alegerilor locale în cel mult 6 luni de la încetarea stării de urgență.

13 aprilie este termenul-limită pe care Guvernul îl are la dispoziție pentru a stabili data alegerilor locale fără prelungirea mandatelor în curs, ce poate fi realizată numai prin lege. În aceste condiții, Constantin Mitulețu-Buică atrage atenția asupra faptului că implementarea unor soluții legislative prin care procesul electoral să poată fi adaptat la contextul epidemiologic actual presupune o perioadă minimă de 3-6 luni înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite