Proiectul „Pas cu pas” propus de Fundația Humanitas Pro Deo este cauza susținută la ediția de anul acesta a evenimentului sportiv cu strângere de fonduri „AlerGând la Pădure”, care se va desfășura pe 31 octombrie la Reșița.
Ediția a VII-a a concursului de alergare pe dealurile din jurul Reșiței „AlerGând la Pădure” are drept temă educația ecologică și de protecție a mediului, iar banii din taxa de participare și donații vor fi folosiți pentru susținerea unei cauze care atrage atenția asupra impactului pe care oamenii îl au asupra mediului și asupra lucrurilor mărunte pe care aceștia le pot face pentru ca impactul să fie unul pozitiv.
Cauza aleasă este proiectul „Pas cu pas” al Fundației Humanitas Pro Deo care, pornind de la ideea că generațiile tinere pot aduce cu adevărat schimbare pozitivă în comunitate și că această schimbare poate fi realizată doar prin intermediul educației, propune intervenția într-o comunitate de copii romi din cartierul Câlnic din Reșița, formată din aproximativ 20 de minori cu vârste între 8-13 ani care au nivel de trai extrem de scăzut.
„Una din problemele cu care se confruntă acești copii este prezența unor cantități mari de deșeuri în cartierul în care locuiesc, multe dintre aceste deșeuri fiind depozitate chiar în locurile în care copiii își petrec timpul liber, punându-le astfel sănătatea în pericol. Pornind de la premisa că situația depozitării deșeurilor pe stradă se datorează în bună parte unor comportamente determinate de lipsa informației și a educației ecologice și de mediu, proiectul vine în întâmpinarea acestor copii cu o serie de activități practice bazate pe învățarea experiențială.
Se dorește intervenția în comunitate prin lucrul direct cu copiii pentru a produce o schimbare sustenabilă și a contribui la educarea unei generații de tineri mai responsabili cu mediul înconjurător. Aceștia, la rândul lor, pot transmite mai departe valorile asimilate în comunitatea locală”, explică reprezentanții Fundației Humanitas Pro Deo.
Concret, pe parcursul a cinci luni, cei aproximativ 20 de copii din Câlnic vor participa la diverse acțiuni și ateliere prin intermediul cărora vor învăța despre importanța respectării mediului înconjurător, cum să selecteze și să depoziteze deșeurile corespunzător, precum și cum să le găsească utilitate anumitor obiecte astfel încât acestea să nu ajungă la gunoi. Atelierele de educație ecologică și de reciclare creativă a obiectelor vechi se vor desfășura în incinta școlii din cartier. De asemenea, în cadrul unui alt atelier, intitulat „Prieten cu natura”, va avea loc o acțiune de ecologizare, urmată de amenajarea unui spațiu de joacă. „Spațiul de joacă va fi amenajat chiar în locul maidanului în care se depozitează în prezent gunoaiele. Dorim să oferim astfel copiilor posibilitatea de a înțelege în mod direct conceptul de responsabilitate și felul în care acțiunile lor produc anumite rezultate”, precizează reprezentanții Fundației Humanitas Pro Deo.
Toți cei care doresc să susțină această cauză pentru care este necesară strângerea sumei de 10.000 de lei sunt așteptați să se înscrie în competiția „AlerGând la Pădure” accesând https://alergandlapadure.ro/inscriere/.
Organizatorii concursului, Fundația Comunitară Banatul Montan, precizează că „participarea se face conform reglementărilor legale în vigoare. Astfel, toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”.