Alerte de ploi abundente și inundații în Caraș-Severin

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi o atenționare Cod galben de ploi însemnate cantitativ valabilă de la ora 18.00 până sâmbătă seara. Iar hidrologii anunță posibile inundații, din această noapte până luni la ora 12.00.

 

Alerta meteo vizează mai multe județe, printre care și Caraș-Severin, și are în vedere intervalul 31 martie, ora 18.00 – 2 aprilie, ora 21.00. În această perioadă, potrivit ANM, în jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, precum și în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali va ploua însemnat cantitativ și se vor acumula 50…70 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă. Local în Banat și Maramureș cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp. Totodată, spun reprezentanții ANM, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h, joi, 31 martie, în vestul și sud-estul teritoriului, apoi și în celelalte regiuni. La munte, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80 km/h. Vineri, 1 aprilie, vor fi și descărcări electrice, iar în regiunile sudice – posibil și vijelii.

 

Hidrologii, la rândul lor, prin Institutul Național de Hidrologie și Gospodarire a Apelor (INHGA), au emis astăzi Cod galben de inundații pentru intervalul 31 martie, ora 22.00 – 4 aprilie, ora 12.00: „Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție”.

 

În Caraș-Severin, creșteri de debite cu pericol de inundații sunt anunțate pe râurile Timiș, Nera și Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare ȋn intervalul 1 aprilie, ora 09.00 – 3 aprilie, ora 12.00. Reprezentanții INHGA menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe harta de mai jos.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite