Trei universități de top din Timișoara vin la Reșița. Primăria vrea să revitalizeze fostul Institut de Proiectare al UCMR

 

Clădirea fostului Institut de Cercetare şi Proiectare Echipamente Hidroenergetice (ICPEH) Reşiţa ar putea găzdui programe de studii ale mai multor universități de top din Timișoara. Primăria Reșița este în tratative cu un consorțiu format din trei univeristăți pentru realizarea unei colaborări în acest sens.

 

Universitatea Politehnica, Universitatea de Științe Agricole și Universitatea de Medicină sunt cele trei instituții de învățământ superior din Timișoara cu care Primăria Reșița este în discuții pentru realizarea unui proiect comun prin care imobilul fostului Institut de Cercetare şi Proiectare Echipamente Hidroenergetice – unul dintre simbolurile Reșiței industriale – să fie reintrodus în circuitul urban. Clădirea a fost scoasă la licitație de către lichidatorul judiciar al SC Hydro-Engineerig SA, în procedura de faliment, iar Primăria este în procedură de cumpărare, urmând ca în cursul acestui an să fie achitate ultimele rate.

 

În urmă cu două zile, reprezentanții celor trei universități s-au aflat la Reșița. „Suntem în discuții destul de avansate să realizăm un proiect împreună. Dânșii sunt foarte interesați de clădirea respectivă și sper să reușim să deschidem o colaborare cu aceste universități: Politehnica, Agronomia și Medicina”, a declarat primarul Ioan Popa. Acesta a precizat că imobilul în care au funcționat laboratoarele și birourile de cercetare și proiectare ale UCMR se pretează la activități educative: „Clădirea este adaptată, are parter și patru etaje, cu săli destul de mari, la Institutul de Proiectări s-a lucrat în echipe mari – sunt locații care permit recompartimentări de diferite dimensiuni, se pot face pereți modulari, săli de amfiteatru. Este o clădire foarte adaptată la acest gen de activități”.

 

Edilul Ioan Popa a dezvăluit și care sunt planurile celor trei universități la Reșița: „De exemplu, Facultatea de Medicină vrea să facă programe de pregătire pentru asistente medicale și asistente medicale profil stomatologic. Există o penurie foarte mare pe această nișă – există foarte multe cabinete stomatologice și nu găsesc personal calificat, sunt obligați să tot califice la locul de muncă și aceasta este o problemă. Agronomia are deja niște colaborări cu Reșița, noi încercăm să lucrăm cu ei și pe partea de dendrologie, de arbori ornamentali, și dânșii doresc să facă practică în zonă și atunci se gândesc și ei la un proiect în institut. Iar Politehnica are în vedere să facă la Reșița unități de masterat. Evident, intră într-o competiție cu UBB, dar competiția nu poate să ducă decât la progres”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite