Zilele Filmului LUX, la Cinema Dacia din Reșița! Intrarea publicului este liberă

 

Premiul European pentru Film al Publicului LUX, ediția 2022, aduce la Reșița o selecție de trei filme europene de neratat. Cinefilii sunt așteptați la Cinematograful Dacia în zilele de 11 și 12 aprilie. Premiul Publicului LUX este organizat de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu Europa Cinema.

 

„Flee”, „Great Freedom” și „Quo Vadis, Aida?” sunt cele trei filme nominalizate la Premiul Publicului LUX 2022 care vor putea fi vizionate la Cinematograful Dacia din Reșița în zilele de 11 și 12 aprilie. „Filmele sunt inspirate de evenimente reale, vorbesc despre vulnerabilitate şi diviziune, dar şi despre puterea vindecătoare a toleranţei şi compasiunii”, informează Parlamentul European, principalul organizator al Premiul Publicului LUX.

 

Filmele vor rula după următorul program:

 

Luni, 11 aprilie, ora 17.00 – proiecție „Flee”, regia Jonas Power Rasmussen, producție Danemarca, Franța, Suedia (90 min.);

 

Luni, 11 aprilie, ora 19.00 – proiecție „Great Freedom”, regia Sebastian Meise, producție Austria, Germania (116 min.);

 

Marți, 12 aprilie, ora 19.00 – proiecție „Quo Vadis, Aida?”, regia Jasmila Žbanić, producție Austria, Țările de Jos, Franța, Polonia, Germania, România (103 min.).

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. După ce vor urmări proiecțiile, spectatorii vor putea face parte din cel mai mare juriu de film din Europa, votând filmul preferat la adresa: http://epfacebook.eu/Votare_PremiulLUX, până în data 25 mai 2022, inclusiv. Câştigătorul va fi decis prin voturile publicului şi ale eurodeputaţilor, fiecare categorie având o pondere de 50% din scorul final. „Votul vă aduce ocazia de a fi selectați pentru a participa la ceremonia de decernare a Premiului Publicului LUX care va avea loc la Parlamentul European din Strasbourg, în data de 8 iunie”, transmit organizatorii.

 

LUX – Premiul European pentru Film al Publicului a fost introdus în 2020 și este decernat în fiecare an de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu Europa Cinema. „Acest premiu are la bază Premiul LUXFILM, premiul pentru film al Parlamentului European, creat în 2007 ca simbol al angajamentului Parlamentului European pentru cultură, și People’s Choice Award, decernat de Academia Europeană de Film. Precum predecesorul său LUXFILM, Premiul Publicului LUX creează punți culturale în întreaga Europă, aducând în prim-plan filme care ating teme aflate în centrul dezbaterii publice europene. Premiul Publicului LUX urmărește să apropie cetățenii de politicile Uniunii Europene și invită publicul european să joace un rol activ și să își voteze filmele preferate”, mai precizează organizatorii.

 

Anul trecut, Premiul publicului LUX 2021 a fost câştigat de filmul „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau. Celelalte două filme nominalizate în 2021 au fost „Încă un rând”, al regizorului danez Thomas Vinterberg, şi „Corpus Christi”, al regizorului polonez Jan Komasa.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite