Suntem prezenți și pe

Portret de Reșițean

Alina Vuc, mesaj important pentru reșițeni [VIDEO]

Publicat cu

pe

Dublă vicecampioană mondială și fostă număr 1 mondial la lupte feminine, Alina Vuc a înregistrat un mesaj special pentru aceste zile grele în care toată lumea se teme de coronavirus.

Mesajul a fost filmat și postat pe pagina Federației Române de Lupte și-i îndeamnă pe toți cei care-l privesc să fie responsabili și să stea acasă. Inclusiv pe sportivi Alina Vuc îi sfătuiește să se antreneze acasă.

📣Mesaj de responsabilitate! Dubla vicecampioană mondială pentru România – Alina Vuc știe cum putem câștiga și această ,,luptă"! #Frlupte #COSR #TeamRomania

Publicată de Federatia Romana de Lupte (FRL) pe Duminică, 15 martie 2020

Continuați lectură
Reclamă
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Portret de Reșițean

Medicul reșițean Ema Pascal, în misiune la spitalul din Lecco: „Noi doar ne facem meseria și atât”

Publicat cu

pe

Scurt dialog cu medicul român Ema Pascal, de la ATI Reșița, după prima zi de voluntariat într-un spital din Italia.

Medicul reșițean Ema Pascal a ajuns ieri în localitatea Lecco din regiunea Lombardia și, împreună cu ceilalți medici ai misiunii, a avut primul contact cu personalul medical italian și cu spitalul de acolo.

Deși obosită, seara târziu, Ema își găsește timp, odată ajunsă în camera sa de hotel, să-și țină promisiunea și să spună câteva cuvinte pentru cititorii resita.ro despre experiența ei, așa cum promisese atunci când am contactat-o aflând că și ea este printre membrii misiunii române din Lombardia.

• „Din partea mea, a fost un gest de solidaritate europeană și mi-am adus aminte că și noi am avut nevoie de celelalte țări din UE. Mi s-a părut de bun simț și a fost un gest umanitar din partea mea și a colegilor mei. Din punctul meu de vedere, este un gest normal. Nu este ceva ieșit din comun.

Ați călătorit bine? Ați ajuns cu bine?

Da. Totul a fost în regulă și foarte bine pus la punct atât de autoritățile noastre, cât și de cele italiene. Astăzi am fost în spital toată ziua și ni s-au prezentat protocoalele și secția. Totul a decurs foarte bine și mâine o să lucrăm direct pe secție, practic o să fie 3 zile de training, după care o să lucrăm ca medici specialiști.

14 zile rămâneți acolo?

Da. 14 zile o să lucrăm alături de medicii italieni. Noi ne-am documentat destul de bine și din țară, știm protocoalele lor, știm protocoalele chinezilor, italienilor, americanilor. Până în 22 aprilie vom sta aici.

Nu vă e frică?

Nu, pentru că eu am lucrat și la Reșița cu Covid-19, am lucrat și în Timișoara în gărzi.

La Timișoara la Spitalul Județean sau la cel de Infecțioase?

La Județean. Spitalul de Ortopedie din Județean Timișoara s-a transformat în secție Covid pe cele două etaje, și asta înseamnă să fii medic ATI. Ți-ai asumat asta de când ai ales această specializare. Nu mi se pare nimic ieșit din comun sau de speriat, noi doar ne facem meseria și atât. Poate că oamenii văd puțin altfel situația, dar nu vreau să par eu eroină, pentru că pur și simplu mi se pare o normalitate.

Ce v-au zis colegii de la Reșița când au aflat că plecați?

Părerile au fost împărțite. Domnul doctor Măgureanu, șeful de secție, m-a sprijinit foarte mult în decizia asta și în toată misiunea. Îi mulțumesc pe această cale. Ce îmi doresc eu? Să ne renovăm Secția de Terapie Intensivă, s-a început cu donații pentru secția din Reșița și cred că ăsta trebuie să fie obiectivul nostru. Să reușim să punem secția pe picioare și să putem trata bolnavii de acolo corespunzător. Unul din motivele pentru care am venit aici a fost și ăsta, că aș putea să vin cel puțin cu niște cunoștințe noi.

Felicitări! Să vă întoarceți sănătoasă și să ne vedem cu bine la Reșița!

Doamne ajută!”, a fost dialogul pe care Ema Pascal, în semn de respect pentru cititorii resita.ro, a acceptat să-l poarte cu noi, chiar dacă ora era deja târzie și doctorița venea după o zi grea, cu drum, zbor și multă oboseală…

 

CITEȘTE ȘI: Ema Pascal, medicul reșițean plecat voluntar în spitalele din Lombardia: „Lucrez cu SARS CoV-2 în fiecare zi și mărturisesc că nu îmi este frică pentru mine” [FOTO+VIDEO]

Continuați lectură

Portret de Reșițean

Reșițeanul Cristi Chivu, la cumpărături, protejat contra COVID-19

Publicat cu

pe

Cristi Chivu şi soţia lui, Adelina, au ieşit din casă doar ca să cumpere alimente de la un supermarket din Milano. Adelina a postat pe Instagram mai multe imagini de la cumpărături.

Chivu şi soţia lui au purtat mască şi mănuşi de teama coronavirusului.

Peste 2.500 de oameni au murit în Italia din cauza coronavirusului, iar numărul de cazuri a depăşit 30.000.

(sursa: Mediafax)

Sursă foto: Eurosport

Continuați lectură

Actualitate

Muzeul Cineastului Amator, povestea merge mai departe

Publicat cu

pe

Apărut în urmă cu ani buni ca o simplă colecție a unor pasionați, Muzeul Cineastului Amator devine tot mai prețios pe măsură ce tot mai mulți oameni își donează aparatura și munca cu aceasta acestui mic muzeu din mansarda Universității ”Eftimie Murgu” din Reșița.

Totul a plecat de la pasiunea unui reșițean, activ ca voluntar în mai multe ONG-uri și acțiuni, care a reușit prin fervoarea și dedicarea pentru acest subiect să adune o adevărată echipă în jurul său.

”Sunt Andrei Bălbărău și sunt fondatorul muzeului Cineastului amator din Reșița” se prezintă el cât se poate de simplu.

”Nu știu dacă a început totul ca o pasiune ci ca o necesitate de a aduna piese pentru un viitor muzeu. În 2007 am regăsit o mică echipă de oameni, fosta cabină de proiecție a Cinematografului 23 august, cinematograf ce a funcționat aici în Universitatea „Eftimie Murgu„ și de acolo a apărut idea de a repune în valoare spațiul și de a face un mic muzeu. Inițial trebuia să facem ceva pe cinematografie dar, începând să adun piese și să colecționez, totul s-a schimbat” își amintește acesta despre initiativa realizării unui asemenea edificiu cultural.

Odată ce a început să adune piese, în special camere de filmat, a venit și idea de a le încerca, de a vedea dacă mai funcționează, dacă se mai pot utiliza. Aveau nevoie de film,cameră de developare, cunoștințe de a developa aparatele de proiecție pentru a proiecta, plus multe alte obiecte necesare.

”Adunând am cunoscut și oameni. Oameni care au lucrat în domeniul digital și încet încet s-a transformat într-o pasiune. În 2014 am realizat că, colecția e destul de mare și e momentul să deschidem muzeul. Astfel a apărut muzeul și în  momentul ăsta e singurul din România pe această temă. E un muzeu ce continuă să se dezvolte, continuă să adune oameni pasionați în jurul lui și care își face treaba. A lucra cu peliculă fie că este vorba de film,fie că e vorba de fotografie este ceva mai complicat. Necesită mai multă atenție, mai multă muncă, dar cred că satisfacția la final este mult mai mare” spune Andrei Bălbărău sufletul și coordonatorul Muzeului Cineastului Amator din Reșița, singurul muzeu de gen din țara noastră.

”Poate una dintre colecțiile de fotografie care îmi place cel mai mult este colecția realizată de un fotograf care a fost și în Anina, și în Reșița dar și în cinematograf. Sunt multe fotografii din anii 60 până în anii 80. Probabil cei care au filmat realizarea bisericii din Reșița sau diferite construcții ce se realizau nu se gândeau ce o să însemne pentru reșițenii de astăzi aceste materiale. Posibilitatea de a vedea acum toate aceste lucruri care înainte existau,mai trăiesc acum prin fotografii și filmări. Este o parte care cumva este încă vie și dacă este un lucru pe care îl putem învăța din aceste materiale este să păstrăm patrimoniul,să păstrăm lucrurile importante ca să nu fie doar o tristă amintire” ne-a mai spus Andrei Bălbărău.

 

Continuați lectură

Cele mai citite