Ambulanța pentru Monumente ajunge, din nou, în Caraș-Severin. Obiectiv: salvarea a două simboluri ale industriei din Banat

După ce, în anii trecuți, au „resuscitat” două mori de apă din Valea Almăjului, la Rudăria (Eftimie Murgu) și Prigor, voluntarii și specialiștii de la Ambulanța pentru Monumente vor interveni, în această vară, pentru salvarea a două monumente de arhitectură industrială din Caraș-Severin, cu o vechime de aproape 300 de ani. Cei care doresc să pună umărul la aceste la lucrări se pot înscrie până pe 31 martie.

Turnul de alimentare furnal și Ansamblu stăvilar şi canal aducţiune apă (pentru furnale) din orașul Bocșa sunt cele două monumente asupra cărora va interveni, în perioada 9-30 august, Ambulanța pentru Monumente. Intervenția va avea două etape. În prima fază, va fi realizată o curățenie generală în jurul obiectivelor: igienizarea vegetației ce înconjoară ansamblul, demontarea elementelor ce se desprind de structură și degajarea interiorului de moloz și deșeuri. Apoi, va urma punerea în siguranță a întregului ansamblu aflat într-o stare avansată de degradare.

Pașii concreți care vor fi urmați sunt explicați de reprezentanții Ambulanței pentru Monumente: „În cazul turnului se propune realizarea unei structuri noi de acoperire, proiectată pe baza elementelor prăbușite descoperite la baza acestuia. Noua structură de lemn a turnului va fi acoperită cu tablă fălțuită pe suport de astereală, ca urmare a studiului istoric întocmit anterior. În urma montării schelelor, se va inspecta starea zidăriei de la nivelul cornișelor și se va interveni prin recompletări punctuale acolo unde va fi necesar. În cazul celorlalte două corpuri se propune demontarea elementelor aflate în stare de precolaps, completarea fermelor prin plombări punctuale, dar și refacerea integrală a celor dispărute. În final, se va completa învelitoarea, asigurând astfel punerea în siguranță a întregului ansamblu”.

Considerat un simbol al industriei bănățene, ansamblul de la Bocșa datează încă din anul 1739 și, spun reprezentanții Ambulanței pentru Monumente, „a avut o istorie tumultoasă care i-a schimbat adesea forma, scopul și l-a adus aproape de distrugere. Astăzi, pare uitat de timp, dar nu și de comunitate. Intervenția de urgență planificată reprezintă primul pas pentru salvarea și reînvierea acestui monument”. Iar cei care doresc să se alăture acestui proiect se pot înscrie până pe 31 martie transmițând numele, adresa de email și numărul de telefon prin poșta electronică, la adresa: ambulantapentrumonumente@prinbanat.ro, sau telefonic, la numărul: 0720027690 (Ioana Tiran).

Anul acesta, Ambulanța pentru Monumente va mai interveni și la alte trei monumente din Banat, toate din județul Timiș. Este vorba despre Biserica Romano-Catolică „Sf. Vendelin” din Ofsenița, comuna Banloc, Biserica Romano-Catolică/ Mausoleul Csávossy din Bobda, comuna Cenei, și Depozitul de cereale din Giera (foto jos).

Proiectul „Ambulanța pentru Monumente” a fost inițiat în 2016 ca un răspuns la lipsa de reacție a comunităților și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului. Cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al localnicilor și sub supravegherea și îndrumarea specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice, Ambulanța pentru Monumente a intervenit, până acum, pentru punerea în siguranță a zeci de obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps din județele Alba, Arad, Brașov,  Caraș-Severin (Moara „Îndărătnica de la Părete”, Rudăria, și Moara de Tuluji din Ibulcina, Prigor), Cluj, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava și Timiș. Principalul susținător al Ambulanței pentru Monumente este Alteța Sa Regală, Prințul Charles de Wales.

Sursă foto: FB Ambulanța pentru Monumente – Banat

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available