Amenzi de peste 140.000 de lei aplicate de inspectorii ITM unor angajatori din Caraș-Severin

 

Pe parcursul lunii trecute, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au efectuat 196 controale la societăți comerciale care își desfășoară activitatea pe raza județului Caraș-Severin.

 

Controalele efectuate de inspectorii ITM Caraș-Severin au vizat atât relațiile de muncă dintre angajatori și salariați, cât și siguranța și securitatea la locul de muncă. În urma verificărilor la 196 de societăți comerciale, au fost depistate 206 nereguli, pentru care au fost dispuse tot atâtea măsuri obligatorii de remediere. De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 141.000 de lei.

 

Potrivit inspectorului șef al ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru, principalele deficienţe identificate au fost: „neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă; lipsa copiei contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc; lipsa unui acord scris referitor la modul de întocmire a evidenţei orelor de muncă în cazul lucrătorilor mobili; neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorul de muncă la controlul anterior; transmiterea de date eronate în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor; stabilirea salariului de bază sub nivelul celui minim brut pe ţară; foile colective de prezenţă a orelor lucrate nu reflectă realitatea; neutilizarea echipamentului individual de protecţie din dotare; nu s-au luat măsuri pentru verificarea ISCIR a compresorului; neluarea măsurilor pentru efectuarea în termenul scadent a verificării PRAM a instalaţiei electrice; depozitarea necorespunzătoare a buteliilor; nesemnalizarea zonelor periculoase din şantier; neasigurarea efectuării triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea Instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2; neinstruirea lucrătorilor ţinând cont de noile riscuri reprezentate de infecţia cu SARS-CoV-2”.

 

De asemenea, au fost depistate și șase cazuri de muncă la negru. „La trei angajatori au fost identificate șase persoane pentru care nu au fost întocmite forme legale de angajare, domeniile de activitate ale angajatorilor sancţionaţi pentru muncă nedeclarată fiind: construcţii, restaurante și prelucrarea lemnului”, a precizat inspectorul șef al ITM Caraș-Severin.

 

În luna iulie, la ITM Caraș-Severin au fost comunicate de către angajatori nouă evenimente soldate cu patru decese și cinci cazuri de incapacitate temporară de muncă, la sfârşitul cercetărilor urmând să se stabilească dacă acestea se încadrează în categoria accidentelor de muncă.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite