Amenzi pentru angajatorii care nu au majorat salariul minim la 3.000 de lei

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Caraș-Severin îi avertizează pe angajatorii care nu au majorat de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut la 3.000 de lei că sunt pasibili de amenzi cuprinse între 300 și 2.000 de lei.

 

Potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1447/2022, începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin.(1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, informează reprezentanții ITM Caraș-Severin, „se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră. Menționăm faptul că angajatorul nu poate negocia și stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe țară și este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de baza minim brut pe țară”.

 

Aceste dispoziții se aplică și în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să își desfășoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepția grevei. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de baza minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

 

„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este adus la cunoștința salariaților prin grija angajatorului. Angajatorii care nu respectă dispoziţiile legale privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, pot fi sancţionaţi de către inspectorii de muncă cu amendă cuprinsă între 300 şi 2.000 lei” – este avertismentul transmis angajatorilor din județ de către Iancu Panduru, inspectorul-șef al ITM Caraș-Severin.

 

Până la intrarea în vigoare a prevederilor HG 1447/2022, salariul de bază minim brut pe ţară a fost 2.550 lei.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available