Angajatorii din Caraș-Severin nu (prea) respectă legislația anti-COVID. 106 controale ITM, 100 de amenzi!

Angajatori care nu asigură triajul epidemiologic și măsurile de dezinfecție la locul de muncă, nu au decalat programul de lucru, nu implementeză telemunca și care, în general, nu respectă prevederile legale dispuse pentru reducera riscului de infectare cu COVID-19. Asta au găsit inspectorii de muncă din cadrul ITM Caraș-Severin în urma celor peste 100 de controale efectuate în perioada 10-24 noiembrie.

106 acțiuni de control, 100 de amenzi în valoare de 37.500 de lei, 164 de măsuri de remediere și (aproape) toate prevederilor legale pentru reducerea riscului de infectare cu COVID-19 la locul de muncă, nerespectate. Așa poate fi sintetizată campania desfășurată de Inspectoratul Teritorial de Muncă la angajatorii din Caraș-Severin care au mai mult de 50 de salariaţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Mihaela Aga, principalele deficienţe identificate au fost „neîndeplinirea obligaţiei de a organiza programul de lucru astfel încât salariaţii să fie împărţiţi în grupe care să înceapă și să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră şi de a implementa munca la domiciliu şi telemunca. De asemenea, nu se asigură efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă în scopul prevenirii contaminării cu coronavirus. Și angajații nu sunt instruiți ţinând cont de noile riscuri reprezentate de infecţia cu coronavirus”.

Aceste obligații referitoare strict la COVID-19 nu sunt, însă, singurele pe care nu le respectă angajatorii din Caraș-Severin. Purtătorul de cuvânt al ITM precizează că au mai fost depistate și o serie de alte nereguli: „date netransmise în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor; foi colective de prezenţă care nu reflectă realitatea; instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă ce nu ţin seama de particularităţile activităţilor şi locurilor de muncă; nepurtarea echipamentului individual de protecţie; instruire necorespunzătoare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; nerespectarea periodicităţii controlului medical; neefectuarea verificărilor periodice prevăzute pentru instalaţiile şi echipamentele de lucru sau neacordarea repausului săptămânal”. De asemenea, la o parte dintre angajatori s-a constatat faptul că nu au îndeplinit măsurile dispuse de inspectorii de muncă în timpul controlul anterior, fapt ce a atras amendarea acestora.

Sursă foto: Inspecția Muncii România

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available