Liderii PNL au votat: Florin Cîțu este propunerea liberalilor pentru funcția de premier

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că Biroul Politic Naţional al liberalilor a decis, cu o singură abţinere, ca actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîţu, să fie propus pentru funcţia de premier.

„Am convocat reuniunea BPN al PNL pentru a decide propunerea PNL pentru funcţia de premier. Cu o singură abţinere, BPN al PNL a decis ca propunerea noastră pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu”, a anunțat Orban în această seară. Președintele PNL a venit și cu argumente: „Nu este întâmplătoare această propunere, va urma o perioadă dificilă. Dl Cîțu cunoaște foarte bine problemele și în mare parte are și pregătite soluții”. Potrivit presei centrale, cel care s-a abținut la votul din BPN a fost europarlamentarul liberal Dan Motreanu.

Florin Cîţu a declarat că în perioada următoare obiectivul este formarea unei majorităţi parlamentare pentru ca România să aibă cât mai repede un guvern votat. „Vreau să le mulţumesc colegilor din PNL pentru încredere. Este o onoare această nominalizare şi, bineînţeles, în perioada următoare, obiectivul este să formăm această majoritate parlamentară pentru a avea cât mai repede un guvern votat. Este nevoie de un guvern cât mai repede”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

Formula de guvern și programul de guvernare vor fi negociate din partea PNL de către Ludovic Orban și Florin Cîțu, a anunțat liderul liberal, acesta lăsând de înțeles că și președintele Klaus Iohannis agreează propunerea PNL pentru funcția de premier.

Pe de altă parte, principalul partener de coaliție al liberalilor, Alianța USR-PLUS, a anunțat că va merge la Cotroceni cu o altă propunere pentru postul de prim-ministru: Dacian Cioloș. Liderii UDMR susțin că până la această oră nu au fost contactați de omologii liberali pentru eventuale negocieri. Dar au recunoscut că președintele României, Klaus Iohannis, a discutat cu președintele UDMR Kelemen Hunor.

Premierul va fi desemnat de președintele Iohannis, după consultări cu partidele politice parlamentare. Cele patru partide care foarte probabil vor da viitorul prim-ministru, PNL, USR, PLUS și UDMR, ar avea împreună 244 de parlamentari, cărora ar urma să li se adauge și grupul minorităților. Astfel că un guvern format de această coaliție nu ar avea probleme în a obține necesarul de voturi, 234, în plenul reunit al Parlamentului, pentru a fi învestit.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite