Anunț făcut la Reșița de vicepremierul Turcan: 175 de milioane de euro pentru începerea noului an școlar în condiții de siguranță sanitară

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a prezentat într-o conferință de presă susținută ieri la Reșița măsurile întreprinse de Guvernul Orban pentru începerea noul an școlar în condiții de siguranță maximă. Demnitarul a precizat că 10 septembrie este data la care unitățile de învățământ trebuie să anunțe scenariul de deschidere a noului an școlar pentru care au optat.

Pentru începerea noului an școlar în condiții de siguranță, Guvernul a alocat 175 de milioane de euro pentru achiziționarea de tablete, măști de protecție și containere sanitare pentru unitățile de învățământ fără apă curentă. „Mai sunt două săptămâni până când va începe școala și este foarte important ca toți cei care pot să sprijine deschiderea unităților de învățământ în condiții optime să se implice la maximum, cu bună credință, să facă un efort și să vină în ajutorul copiilor, părinților și profesorilor. Guvernul României a făcut deja ceea ce puțină lume își imagina, și anume, a pus la dispoziție 175 de milioane de euro, prin Ministerul Fondurilor Europene, care să fie decontați autorităților publice locale, școlilor sau inspectoratelor școlare astfel încât să achiziționeze rapid 500.000 de tablete sau laptopuri, măști de protecție și containere sanitare în localitățile unde nu există racordare la apă și canal. 175 de milioane de euro reprezintă efortul direct al Guvernului pentru începerea anului școlar în condiții bune”, a declarat Raluca Turcan.

De asemenea, pentru a putea fi asigurată asistența medicală în unitățile de învățământ, au fost deblocate și bugetate posturile pentru personalul nedidactic din școli. „Am modificat Legea 55 care bloca ocuparea posturilor vacante în sistemul de educație și cel de sănătate pentru personalul nedidactic, medici și asistenți sanitari. Noi am luat măsurile de siguranță, inclusiv bugetarea acestor posturi. Am trimis legea în Parlament în urmă cu mai bine de o săptămână, dar, din păcate, Parlamentul s-a ocupat cu moțiunea de cenzură în loc să permită deblocarea posturilor pentru acest personal atât de necesar în școli”, a precizat Raluca Turcan.

Vicepremierul a avansat, totodată, și data la care unitățile de învățământ trebuie să anunțe scenariul de începere a noului an școlar pentru care optează: „În momentul în care DSP-urile termină evaluarea epidemiologică la nivel comunitar, în jurul datei de 10 septembrie, trebuie să opteze pentru varianta de deschidere a școlii. Există două criterii, evoluția epidemiologică și măsurile sanitare din interiorul școlilor, în funcție de care pot să opteze pentru scenariul verde, față în față toată lumea, sau pentru scenariul galben, în sistem hibrid. În scenariul online integral se ajunge dacă este depășit nivelul de 3 la 1.000 de infectări timp de 14 zile, ceea ce înseamnă, practic, măsuri de carantinare sau dacă există focare punctuale în clase sau în școli”.

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a mai precizat că pentru desfășurarea anului școlar în condiții optime este necesară funcționarea unui parteneriat între autoritățile locale, școală și comunitate.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available