Apa trece, codurile rămân. La fel și pagubele [VIDEO+FOTO]

Apele încep să se retragă în Caraș-Severin, însă pericolul (încă) nu a trecut. E Cod Roșu până mâine dimineață pe Bistra și Pogăniș.

După 48 de ore de coșmar, în care peste 30 de localități au fost afectate de inundații, este în continuare alertă în Caraș-Severin. Hidrologii au prelungit până mâine dimineață, la ora 9, Codul Roșu de inundații în bazinele hidrografice Pogăniș și Bistra. De asemenea, este în vigoare și un Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, fiind prognozate ploi și furtuni.

CITEȘTE ȘI: Caraș-Severin, cel mai afectat județ de ploile din aceste zile! Marcel Vela: „Vor fi ajutați toți cetățenii care au avut de suferit”

În Caraș-Severin s-a intervenit și astăzi pentru limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice care au afectat în special partea de nord-est a județului. Peste 140 de pompieri militari și voluntari de la serviciile locale pentru situații de urgență au acționat în Oțelu Roșu, Caransebeș, Voislova, Iaz, Dezești, Zorlențu Mare, Remetea Pogănici și Apadia, Apadia, localități care au fost încă de ieri sub ape. În total, în ultimele 48 de ore s-a intervenit în 31 de localități.

Cea mai gravă situație s-a înregistrat astăzi la Dezești, unde viiturile și apele revărsate ale râului Pogăniș au făcut ravagii. „În localitatea Dezești, comuna Fârliug, au fost evacuate 12 persoane. Au fost puternic afectate de inundații peste 40 de case. O casă s-a prăbușit parțial și alte 4 sunt în pericol să se prabușească”, a transmis purtătrul de cuvânt al ISU „Semenic”, Magdalena Tocmelea.

Potrivit hidrologilor, apele au început să se retragă, dar rămâne valabil până mâine dimineață la ora 9 un Cod Roșu pentru Bistra și Pogăniș. „Din informațiile puse la dispoziție de către Serviciul de Gospodărire a Apelor, la această oră (19), toate cotele cursurilor de apă sunt în scădere. Doar pe Pogăniș, în zona localității Valea Pai, se mai înregistrează o depășire a cotei de pericol cu 89 cm, dar și aceasta a scăzut mult față de valorile înregistrate anterior”, precizează reprezentanții ISU „Semenic”.

Traficul rutier și cel feroviar, afectate de inundații

După ce ieri s-a circulat cu mare dificultate pe mai multe drumuri județene și naționale din cauza apei acumulate pe carosabil, astăzi în jurul orei 15.30 o alunecare de teren a blocat parțial Drumul Național 57B în apropiere de Oravița. Potrivit reprezentanților DRDP Timișoara, „din cauza ploilor abundente, zidul de sprijin al taluzului de rambleu a căzut pe partea carosabilă. Banda de urcare este blocată, circulația rutieră se desfășoară pe banda de coborâre”.

În schimb, tot în această dup-amiază, în jurul orei 17, a fost reluată în condiții normale circulația feroviară pe magistrala de cale ferată 900 Băile Herculane – Caransebeș. Aceasta fusese întreruptă încă de ieri între localitățile Armeniș și Teregova, din cauza scurgerilor de pe versanți. Până la remedierea situației, călătorii au fost transbordați cu locomotive Diesel și cu mijloace auto puse la dispoziție de către CFR, iar trenurile au acumulat întârzieri mari, a transmis Centrul Infotrafic.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite