Romeo Dunca, antreprenorul bănățean care s-a pus la dispoziția autorităților, cu propriul elicopter, în cadrul operațiunii de salvare a celor 20 de persoane rămase izolate între ape undeva în Oțelu Roșu, a explicat aseară cum a ajuns să se implice în această poveste cu final fericit.
Articolul din resita.ro în care informam despre operațiunea de salvare a celor 12 copii și 8 adulți prinși în mijlocul apelor în cartierul Cireșa din Oțelu Roșu a devenit viral pe Facebook. Evident, nu puteau lipsi reacții ale cititorilor, care au fost de două tipuri. Marea majoritate a acestora îi sunt favorabile lui Romeo Dunca. „Felicitări!”, „Bravo!”, „Să vă ajute Dumnezeu”, „Jos pălăria!”, „Respect!” și tot așa. Altele, însă, în stilul caracteristic românilor călăuziți mereu de teorii ale conspirațiilor, pun la îndoială buna-credință a personajelor principale implicate în povestea cu elicopterul lui Dunca. Motiv pentru care acesta a găsit de cuviință să povestească aseară, pe pagina sa de Facebook, cum au stat lucrurile, pas cu pas.
„Acțiunea de ieri (de joi, 18 iunie, n.r.) a fost spontană, nicidecum regizată, așa cum anumiți comentatori încearcă să sugereze. Inundațiile provocate de scurgerea torenților de pe munți și ieșirea râurilor din matcă au provocat pagube însemnate în special in gospodăriile aflate aproape de cursul râurilor afectate. Cu toate astea, în cursul zilei nu îmi închipuiam că voi încheia ziua la manșă. Apelul d-lui ministru Marcel Vela m-a găsit la intrarea în Timișoara în drum spre casă. Afirmația acestuia că sunt în mijlocul apelor, în podul unei case inundate, 12 copii m-a determinat instant să pornesc spre Caransebeș, acolo unde era hangarat elicopterul.
Pentru a fi clar și explicit, doresc să arăt că în aviație e extrem de periculos ca un pilot să facă lucruri ieșite din comun în comparație cu altul. În acest domeniu există reguli clare, care spun în ce limită și condiții se poate ridica un aparat de zbor de la sol. Faptul că aeronava militară nu a putut ajunge se datorează condițiilor meteo. De la Caransebeș la Oțelu Roșu sunt 15 mile, deci 7 minute de zbor, iar pe exact acest sector vremea a permis zborul. De la Arad, nu! Iar eu, ajungând în zonă cu mașina, am avut condiții de zbor. Și am plecat fără să mai fac prea multe calcule…
Acțiunea din punctul meu de vedere nu a fost deosebită și nici riscantă. A transfera 20 de persoane scoase de adevărații salvatori pe un câmp până la șosea nu a însemnat mare lucru. Uitați-vă la poza alăturată și vedeți militari și salvamonți în apă până la brâu, luptându-se cu valurile. Ei sunt cei care au merit. Eu, mai puțin. Au udat și murdărit puțin canapeaua, dar sunt bucuros că am putut în acest fel să ajut niște copii alături de părinții lor speriați, uzi și înghețați și un cățeluș ținut cu disperare în brațe de un sinistrat. Și nu pot să nu recunosc că acolo, în apă, cu cizme în picioare și ud până la șold, l-am găsit și pe Silviu Hurduzeu…”, scrie Romeo Dunca, pomenindu-l deci în încheiere, cu un fair-play deloc specific politicienilor noștri, chiar pe rivalul său la apropiatele alegeri uninominale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin. Alegeri care îl vor avea câștigător, mai mult ca sigur, pe unul dintre cei doi. Pe actualul președinte al CJ, Silviu Hurduzeu (PSD), sau pe Romeo Dunca (PNL), om de afaceri care îl are printre susținători pe prietenul său Nelu Popa, primarul liberal al Reșiței, provenit și el din mediul de afaceri de succes.