Apel la idei! Expoziție-experiment la Muzeul Banatului Montan din Reșița, gândită de reprezentanți ai comunității locale

 

Muzeul Banatului Montan a derulat un proiect experimental finalizat cu o expoziție neobișnuită, gândită și planificată conform criteriilor recomandate de muzeologia contemporană, de zece reprezentanți din comunitatea locală reșițeană.

 

Publicul reșițean este așteptat joi, 28 septembrie, ora 14.00, la deschiderea oficială a unei expoziții cum nu s-a mai văzut, la care au contribuit cu idei și obiecte zece reșițeni, „avocați ai comunității”, care provin din medii profesionale din afara domeniului muzeal – colecționari, asistenți medicali, editori video, fotografi, jurnaliști, studenți, cameramani, pensionari. „Înainte de a organiza expoziția, cele zece persoane au fost formate de către specialiști în studii muzeale, curatoriat și comunicare, pentru a înțelege procesele creative din spatele unei expoziții, metodele de relaționare a obiectelor dintr-o colecție, raportarea poveștii la tipurile de învățare ale publicului, modul cum se scriu textele de expoziție, cum comunici ideea proiectului expozițional în comunitate și rolul designului în prezentarea obiectului”, a explicat Livia Magina, managerul Muzeului Banatului Montan, inițiatorul proiectului „Apel la idei!”, un experiment curatorial derulat în parteneriat cu Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” din București și cu asistența specializată a Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

 

Pe parcursul derulării proiectului, cei zece „avocați ai comunității” au avut ocazia să investigheze și să documenteze depozitele Muzeului Banatului Montan din Reșița, să aleagă zece piese dorite pentru expoziție și să le relaționeze cu obiecte personale aduse de acasă și cu alte zece piese din colecția Muzeului Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, sub forma unor povești care să vorbească despre inovația tehnologică. Iar arhitectura expoziției gândite de cei zece a fost „construită” de Studioul Zeppelin, câștigător în anul 2021 al premiului european DASA oferit de European Museum Academy pentru amenajarea expozițiilor Casei memoriale Anton Pann și ale Muzeului Național al Literaturii Române din București. „Proiectul «Apel la idei!» a fost un experiment curatorial curajos care a schimbat complet paradigma relației dintre muzeu și public. Muzeul Banatului Montan își schimbă total viziunea și misiunea dorind să se poziționeze ca un spațiu esențial al dezvoltării culturale și sociale locale, parte a unui proces asumat de democratizare a participării și implicării comunității în activitățile sale”, a precizat Livia Magina.

 

Cei care sunt curioși să vadă rezultatele acestui experiment pot vizita expoziția al cărei titlu, „I……E”, trebuie să-l ghicească, la Muzeul Banatului Montan din Reșița, Bulevardul Republicii nr. 10, de marți până sâmbătă, între orele 09.00-16.30, începând din 28 septembrie până pe 31 decembrie.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available