Aprilie 2020 a fost o lună cu debite foarte scăzute în Banat, face cunoscut conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Banat. Care oferă și câteva date specifice bazinelor hidrografice din județele Caraș-Severin și Timiș.
În luna aprilie, precipitațiile au fost sub un sfert față de cantitățile medii multianuale din Banat! Situația hidrologică din acest spațiu hidrografic Banat, în consecință, nu arată deloc bine, debitele situându-se mult sub mediile lunare multianuale ale perioadei.
Debite reduse cu până la 90% față de normal!
Potrivit Compartimentului de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat, în bazinul hidrografic al râului Timiș debitele medii ale lunii aprilie a acestui an au fost cu aproximativ 75% mai scăzute decât media multianuală a lunii, în timp ce în bazinul hidrografic al Begăi și al Cernei acestea s-au situat la o valoare cu 60% mai mică decât media multianuală a lunii.
Totodată, debitele medii pentru luna aprilie ale bazinului hidrografic Bârzava au fost cu circa 65% mai scăzute decât media multianuală a lunii, iar în bazinele hidrografice ale Carașului și Nerei, s-a înregistrat o reducere cu 70%.
Recordurile negative din Banat s-au consemnat în bazinul hidrografic Bega Veche, cu debite medii pe aprilie cu aproape 90% mai scăzute decât media multianuală a lunii, și în bazinul Moravița – 85%.
Lipsa apelor mari de primăvară
„Aceste diferențe foarte mari dintre valorile medii lunare ale lunii aprilie 2020 și valorile medii multianuale ale lunii aprilie se explică prin lipsa apelor mari de primăvară. În mod obișnuit, luna aprilie este una dintre cele mai ploioase luni ale anului. În consecință, și debitele sunt mai ridicate datorită ploilor, care combinate cu topirea zăpezii conduc la ape mari de primăvară și viituri. Anul acesta însă, precipitațiile au fost mult mai reduse cantitativ în luna aprilie și, de asemenea, stratul de zăpadă căzut în această iarnă a fost mult mai mic, ceea ce a condus la aceste diferențe de debite”, explică reprezentanții ABA Banat.
Și totuși, grade de umplere de 90% ale principalelor baraje de acumulare!
La nivelul Administrației Bazinale, hidrologii împreună cu muncitorii hidrometri monitorizează permanent parametri care caracterizează starea râurilor: niveluri, debite de apă, debite de aluviuni în suspensie, precipitații, temperaturi, strat de zăpadă etc.. Iar concluzia ar fi că situația nu este critică, ne asigură Titu Bojin, directorul ABA Banat.
„Chiar și așa, în momentul de față, aceste debite sunt suficiente pentru a asigura toate folosințele consumatoare de apă (populație, industrie și zootehnie) din spațiul hidrografic Banat, mai ales că majoritatea lacurilor de acumulare din Banat au acum un grad de umplere mare. Volumul de apă reținut în acestea poate fi utilizat pentru a suplimenta debitele cursurilor de apă, în perioadele în care situația o cere”, subliniază Titu Bojin.
În județul Caraș-Severin, acumulările Secu, Gozna (foto) și Trei Ape, precizează reprezentanții ABA Banat, au un grad de umplere de peste 90%, acumularea de la Băile Herculane se situează la 63%, în timp ce Poiana Mărului, la 87%. În județul Timiș, acumularea Surduc are un grad de umplere de 95%.
La începutul lunii mai, pe râurile din Banat debitele au înregistrat creșteri ușoare, datorită precipitațiilor însemnate cantitativ căzute pe arii extinse săptămâna trecută.