Social
ROMACT: Reșița, exemplu de bune practici la nivel local

Patru localități din România și Bulgaria, printre care și municipiul Reșița, sunt menționate ca exemple de „bune practici la nivel local” de către reprezentanții ROMACT, pentru acțiunile sociale întreprinse în această perioadă de pandemie.
„În Bulgaria și în România, câteva localități ROMACT în cooperare cu alți actori locali, regionali și naționali publici și privați au întreprins rapid măsuri de informare a tuturor cetățenilor, inclusiv a celor de etnie romă, cu privire la măsurile de prevenție și la restricțiile de circulație”, transmit reprezentanții ROMACT – programul Comisiei Europene și al Consiliului Europei pentru integrarea romilor.
În unele localități, facilitatorii ROMACT, alături de membrii Grupurilor de Acțiune
Comunitară și a Grupurilor de Lucru pentru Incluziunea Romilor, au fost implicați în evaluarea situației celor mai vulnerabili oameni din comunități, planificând acțiuni imediate. Acolo unde se impune, vor fi implementate campanii de conștientizare, spun cei de la ROMACT, atât pentru a furnizare informații legate de sănătate, cât și legale privind carantinarea și izolarea la domiciliu. De asemenea, va fi acordat sprijin direct celor mai vulnerabili, pentru care a sta acasă presupune, în fapt, imposibilitatea de a-și asigura resursele minime de subzistență.
„În Reșița, România, Direcția de Asistență Socială împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (ambele, din cadrul municipalității, n.r.) au realizat o campanie de prevenție împotriva COVID-19 în cele 3 cartiere locuite de persoane de etnie romă în localitate. Au fost împărțite afișe și flyere. A fost, de asemenea, realizată identificarea celor mai marginalizate familii de către activiști locali, membri ai Grupului de Acțiune Comunitară și reprezentanți ai autorității publice locale, fiind luate apoi toate măsurile pentru a le furniza acestor membri ai comunității alimente de bază și produse de igienă”, semnalează reprezentanții ROMACT, la capitolul „Bune practici la nivel local” din comunicatul de presă remis redacției resita.ro.
În același context, mai sunt amintite acțiuni asemănătoare organizate în Carei, Bistrița (România) și Sliven (Bulgaria), localități partenere ROMACT.
Programul ROMACT reprezintă un program în parteneriat al Comisiei Europene și al Consiliului Europei, implementat de cel din urmă. O echipă centrală cu sediul la Strasbourg este responsabilă de implementarea programului, ce include dezvoltarea metodologică, furnizarea unor direcții privind implementarea către echipele de la nivel național și local, monitorizarea implementării, precum și conducerea administrativă și financiară. În fiecare țară, ROMACT este implementat de o echipă compusă din doi coordonatori naționali de proiect și din mai mulți facilitatori ce intervin la nivel local în municipalitățile participante la programul ROMACT.
- Actualitate4 săptămâni în urmă
Proiectul pentru reintroducerea tramvaiului în Reșița își așteaptă constructorul, licitația a fost urcată în SICAP
- Educație4 săptămâni în urmă
ISJ și DSP au stabilit cum se reia școala în Caraș-Severin. 225 de unități de învățământ – în scenariul verde, 168 – pe galben, 12 – pe roșu
- Administrație4 săptămâni în urmă
Parcările inteligente din Reșița nu vor fi toate cu plată. „Vom face în anumite zone o parcare galbenă, unde vei putea lăsa mașina cel mult 30 de minute”
- Actualitate4 săptămâni în urmă
Reșița prinde (tot mai multă) culoare. Artistul plastic Marian Truțulescu, din nou la înălțime [FOTO]
- Actualitate4 săptămâni în urmă
Locomotiva unui tren marfar, cuprinsă de flăcări în Domașnea