Aproape 100.000 de euro pentru proiectele a patru ONG-uri din Caraș-Severin

Veste bună de Crăciun adusă de Asociația cărășeană Kreativ Research, prin președintele acesteia, Ileana Rotaru: s-a obținut aprobare pentru finanțarea din fonduri europene a unui proiect ce-și propune sprijinirea integrării refugiaților și a migranților care provin din Irak, Siria, Afganistan sau țări africane. Au fost aprobate patru proiecte de mobilitate din Caraș-Severin, care vor primi în total 96.000 de euro.

„Semne bune Anul 2020 are! Un nou proiect marca Kreativ Research & Nevo Parudimos s-a aprobat: InterculturArt – a path to inclusion and Employment, Promovarea incluziunii și a angajarii prin artă (Erasmus + 2019-3-RO01-KA105-078068, în valoare de 28.000 de euro)”, a anunțat azi Ileana Cristina Rotaru, bucureșteanca stabilită în Reșița (și Ocna de Fier) în urmă cu 15 ani, în prezent conf. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științele Comunicării din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Proiectul, finanțat prin Programul Erasmus+, abordează una dintre principalele provocări cu care se confruntă Europa în istoria recentă: integrarea refugiaților și a migranților care provin din Irak, Siria, Afganistan sau țări africane. „Discriminarea și ura față de cei diferiți, față de cei care caută un viitor mai bun, naționalismul exacerbat îmbracă forme din ce în ce mai agresive. Noi dorim ca prin educație și prin organizarea de evenimente culturale în comunitățile rurale să oferim un spațiu sigur în care participanții să își poată împărtăși poveștile de viață și să creeze o punte între ei și comunitatea tânără a satului cărășean Milcoveni, din comuna Berliște”, spune Ileana Rotaru.

Împreună cu 40 de refugiați, solicitanți de azil, tineri care lucrează cu migranții sau voluntari interesați de construirea unei societăți deschise pentru o Europă mai incluzivă, tineri între 16-25 de ani din 8 țări (România, Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia, Lituania, Republica Macedoniei de Nord, Marea Britanie) își dau întâlnire în vara aceasta în tabara Marabu din Milcoveni, explică Rotaru. Care subliniază că „locul este cu atât mai provocator cu cât zona, situată la granița cu Republica Serbia, este un loc încărcat de amintirile «frontieriștilor» (din perioada communistă) și de migranții de astăzi, întrucât în apropierea satului granițele au fost forțate de mai multe ori în ultimii ani, fiind situat pe una din rutele de tranzit, locuitorii săi confruntându-se cu problema legalității, moralității și siguranței”

Asociația Kreativ Research obține astfel al doilea an la rând finanțare europeană prin Erasmus+ pentru proiectele propuse de echipa coordonată de Ileana Rotaru. În 2018 a avut câștig de cauză cu proiectul „Connect rural village with the virtual world”, pus în practică tot cu tineri, tot în satul Milcoveni (foto). 

În același lot de proiecte câștigătoare prin Erasmus+, publicat pe site-ul erasmusplus.ro în ajunul Crăciunului, 23 decembrie 2019, se mai află câteva proiecte propuse de ONG-uri din Caraș-Severin: Asociația Evolution din Reșița, cu proiectul „Game ON!”, având ca activitate „mobilitatea lucrătorilor de tineret din țările partenere”, buget total aprobat 14.505 euro; Fundația Activity din Reșița, „Tolerance-the path to inclusion”, schimb de tineri din țările programului, 29.512 euro; Asociața Nevo Parudimos din Reșița, „Stronger Together”, schimb de tineri din țările programului, 23.960 euro. Dintre cele 71 de proiecte aprobate în 23 decembrie, patru provin așadar din Caraș-Severin și însumează aproape 100.000 de euro.

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available