Aproape 30.000 de persoane vaccinate anti-COVID în Caraș-Severin. Dar centrele de imunizare cu AstraZeneca se află în stand-by

Până în prezent, în Caraș-Severin au fost vaccinate împotriva coronavirusului 29.478 de persoane, dintre care 17.882 au făcut și rapelul. Tot până în prezent, mai puțin de 10% dintre medicii de familie care au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) au răspuns pozitiv apelului lansat de autorități de a se alătura campaniei de imunizare anti-COVID prin organizarea unor circuite de vaccinare în propriile cabinete.

Pe fondul controverselor apărute la nivel european privind cazurile de reacții adverse grave ale vaccinului AstraZeneca, numărul celor care doresc să se imunizeze cu acest ser este în continuă scădere. În Caraș-Severin, de câteva zile, la cele două centre în care este administrat vaccin AstraZeneca, Școala Gimnazială „Mihai Peia” și Colegiul Economic al Banatului Montan, ambele din Reșița, nu mai este nicio persoană programată, deși pe platforma națională vaccinare-covid.gov.ro sunt, în total, aproape 600 de locuri disponibile. În schimb, pe listele de așteptare deschise la celelalte 15 centre din județ sunt înscrise, în momentul de față, peste 5.000 de persoane care doresc să se imunizeze cu vaccin Pfizer sau Moderna.

„Se continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă”

Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte important să fie continuată cu toate produsele, iar vaccinarea cu AstraZeneca va continua, a anunţat astăzi, într-o conferință de presă transmisă de televiziunile de știri, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

„În urma şedinţei de lucru care a avut loc în cursul acestei zile, s-au desprins următoarele concluzii şi recomandări: Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu același tip de vaccin. Persoanele care, după prima doză de vaccin, au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. De asemenea, în urma investigațiilor medicale pentru acele posibile cazuri, se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin”, a declarat Gheorghiță.

Acesta a mai spus că fiecare persoană trebuie să înțeleagă care sunt eventualele semne de alarmă pe care trebuie să le cunoaștem cât mai bine pentru a ne putea adresa serviciilor medicale, pentru diagnostic şi tratament. În acest scop, va fi elaborat „un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze sau care au fost vaccinate, care să prezinte, succint și pe înțelesul tuturor, potențialele semne și simptome de alarmă pentru care trebuie să solicităm un consult medical. Și aici le-aş trece, foarte pe scurt, în revistă: vorbim de dificultățile de respirație, durere în piept, tumefiere, umflături ale membrelor inferioare, dureri abdominale persistente, anumite simptome neurologice – și aici aș vrea să atenționez – durerea de cap intensă, care nu cedează la tratamentele obișnuite, la tratamentele uzuale și care se poate asocia și cu tulburări de vedere sau apariția unor mici pete de sânge şi/sau sângerări în afara locului de administrare”. Toate aceste reacții adverse, care apar în primele 14 zile de la administrarea vaccinului, sunt semnele care trebuie să conducă persoana respectivă să apeleze la serviciul medical.

Cifrele vaccinării în Caraș-Severin 

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, până în prezent, în Caraș-Severin au fost vaccinate împotriva coronavirusului 29.478 de persoane, dintre care 17.882 cu ambele doze. Altfel spus, au făcut rapelul ceva mai puțin de 10% dintre cărășenii considerați eligibili pentru campania de imunizare anti-COVID, procentajul crescând la 15% în cazul persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză dintr-unul din cele trei seruri folosite până acum.

În ultimele 24 de ore, au fost administrate 780 de vaccinuri: 114 doze la spitalul din Caransebeș, 120 la cel din Oravița și 126 la unitatea spitalicească din Moldova Nouă, 114 doze la centrul de la Liceul de Arte „Sabin Păuța” din Reșița, 24 doze la Centrul Militar Județean, 72 la Centrul Multifuncțional Bozovici, 90 la Centrul Bocșa, 60 la Centrul de permanență Slatina-Timiș și 60 de doze la Centrul de permanență Soceni.

„Am primit răspunsuri pozitive de la nouă medici de familie”

Pe de altă parte, deocamdată, în Caraș-Severin, mai puțin de 10% dintre medicii de familie care au contract cu CJAS s-au înscris pentru a-și imuniza pacienții împotriva coronavirus. Mai precis, doar nouă medici de familie din Caraș-Severin (câte doi din Reșița, Caransebeș și Bocșa și câte unul din Berzovia, Măureni și Teregova), dintr-un total de 139, au răspuns pozitiv apelului lansat de autorități de a se alătura campaniei de imunizare anti-COVID prin organizarea unor circuite de vaccinare în propriile cabinete, pentru pacienții pe care îi au pe liste.  „Direcția de Sănătate Publică a consultat mai întâi medicii de familie pentru a vedea câți dintre aceștia își manifestă dorința de a se alătura procesului de vaccinare. Aceștia au avut termen până la sfârșitul lunii martie pentru a-și exprima acordul. Am primit răspunsuri pozitive de la nouă medici, cărora le-a fost transmisă o adresă cu instrucțiunile Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea, ulterior urmând să fie transmise și deciziile privind modul în care se va derula vaccinarea în cabinetele de medicină de familie”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin, Daniel Botgros.

La nivel național, dintr-un total de aproape 11.000 de medici de familie, doar 3.028 s-au înscris pentru a participa la campania de vaccinare anti-COVID în cabinetele proprii. Aceasta ar urma să înceapă la sfârșitul lunii aprilie. Imunizarea în cabinetele medicilor de familie se va face doar cu vaccinuri care pot fi ținute la frigider, adică AstraZeneca și Johnson&Johnson, ultimul dintre acestea nefiind, încă, disponibil în țara noastră.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite