Aquacaraș a prins ultimul tren al finanțărilor europene în actualul ciclu financiar: 175 de milioane de euro pentru Reșița și alte 14 localități

Toate localitățile urbane din Caraș-Severin, dar și 7 sate (Teregova, Topleț, Grădinari, Greoni, Ticvaniu Mare, Cârnecea și Secășeni) vor fi conectate 100% la infrastructura de alimentare cu apă, iar 10 aglomerări (Reșița, Caransebeș, Bocșa, Oțelu Roșu, Moldova Nouă, Oravița, Băile Herculane, Topleț, Mehadia și Anina) vor fi, de asemenea, 100% acoperite de rețele de canalizare.

Investițiile, în valoare de 175 de milioane de euro, vor fi realizate în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Caraș-Severin” pe care Aquacaraș a reușit, in extremis, să îl depună la finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Detaliile proiectului au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă susținute la Consiliul Județean.

În cadrul proiectului sunt prevăzute investiții în 15 sisteme de alimentare cu apă (extinderea/reabilitarea surselor de apă, a conductelor de aducțiune, a capacităților de tratare și de înmagazinare a apei potabile, a rețelelor de distribuție și a stațiilor de pompare a apei potabilă) în Reșița, Caransebeș, Bocșa, Oțelu Roșu, Moldova Nouă, Oravița, Băile Herculane, Anina, Teregova, Topleț, Grădinari, Greoni, Ticvaniu Mare, Cârnecea și Secășeni. Valoarea lucrărilor propuse este de peste 88,6 milioane de euro. De asemenea, sunt prevăzute lucrări în valoare de peste 60,4 milioane de euro pentru sistemele de canalizare (extinderea/reabilitarea rețelelor de canalizare, a stațiilor de pompare a apei uzate precum și a capacităților de epurare). Iar pentru îmbunătățirea calității serviciilor, diminuarea duratei de remediere a avariilor și pentru detectarea pierderilor, implicit pentru diminuarea cheltuielilor operatorului Aquacaraș, a fost propusă în cadrul proiectului și achiziția de echipamente, cum ar fi: autolaborator de inspecție, autolaborator pentru detecția pierderilor, autoutilitare, instalație de foraj, autovidanjă, motopompe sau buldoexcavator.

„Contractul pentru acest proiect a fost semnat pe 27 mai. Am avut o colaborare foarte bună cu operatorul Aquacaraș. Din păcate, acesta este ultimul contract care s-a semnat pe POIM. Studiul de fezabilitate a fost transmis către autoritatea de management în urmă cu o lună. Ne-am mobilizat și am reușit să ajungem la un document care să fie acceptabil din partea acestei autorități. Contractul cuprinde investiții de 175 de milioane de euro cu TVA inclus”, a declarat Radu Păunescu, directorul general al firmei de consultanță care a realizat studiul de fezabilitate și aplicația de finanțare pentru această investiție.

„Proiectul se va depune în această perioadă de programare. Pentru noi este o veste foarte bună. Nu ne mai așteptam să avem un proiect viabil de la Aquacaraș, dar ne-au surprins cu un progres foarte bun. Ne-au pus în fața faptului de a crea un mecanism anume ca să poată să primească finanțare mai repede și să facem o legătură între POIM și viitorul program, PODD, Programul Operațional Dezvoltare Durabilă”, a precizat directorul general adjunct al autorității de management POIM, Bogdan Chițescu.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a punctat faptul că, practic, Aquacaraș a reușit să prindă ultimul tren în acest ciclu de finanțare: „Suntem în tren, iar dacă ești în tren nici nu mai contează în care vagon ești. Iar la finalul călătoriei vom avea apă și canal în aceste localități, cu condiția ca în 2023 să fie finalizat proiectul, pentru că nu vom mai putea deconta nimic. Aici este marea provocare. Cursa abia începe. Avem 3 ani în care trebuie să cheltuim cu cap 175 de milioane de euro, să facem lucrări de calitate”.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available