O avarie produsă azi-noapte la conducta magistrală de apă din fața Colegiului Tehnic din Reșița a impus sistarea furnizarea apei potabile în zonă.
Aquacaraș a remis azi presei un comunicat la o oră, 3.09, la care până și ziariștii au dreptul să se dea loviți (de somn). Postat și pe site-ul companiei, comunicatul anunța întreruperea distribuției apei în zonă până în această dimineață la ora 8, estimându-se că până atunci situația va fi remediată de echipa de intervenție aflată la fața locului. În această dimineață, reprezentanți ai Departamentului comunicare al Aquacaraș au semnalat cum a decurs intervenția.
Să cedeze o conductă de apă nu este nici pe departe, din păcate, ceva ieșit din comun. În Reșița, dar și în alte orașe din județ, astfel de incidente sunt la ordinea zilei. Ce nu s-a (prea) povestit până acum este cum decurge o intervenție nocturnă a echipei trimise la fața locului de către Aquacaraș, în caz de avarie produsă, cum s-a întâmplat acum, la conducta magistrală. Ne ajută să înțelegem cei responsabili cu comunicarea la compania de apă și canalizare, care au postat pe site-ul Aquacaraș un fel de cronică a celor întâmplate de-a lungul a opt ore.
„Cronica unei nopți liniștite de august.
- ora 23.52 -13.08.2020
Apel la Dispeceratul Central Aquacaraș, de la Ofițerul de Serviciu de la Sediul Poliție Comunitare: pierdere de apă în stradă în proximitatea porții auto a Colegiului Tehnic.- «….geizer ce izvorăște din asfalt, presiune și debit mare.»
- ora 23.55
Dispecerul de Serviciu contactează Coordonatorul Exploatării Reșița, conform procedurii în caz de avarie.
- ora 00.15-14.08.2020
Silviu Drăgoi-Coordonatorul Exploatări, se deplasează la locul avariei: Spărtură în magistrală ce nu suportă amânarea intervenției!
1. Contactarea personalului consemnat la domiciliu, în vederea intervenției.
2. Transbordarea la locație a utilajelor și sculelor necesare intervenției.
3. Contactarea Poliției Municipiului Reșița: pe locul unde se face necesară săpătura, sunt parcate autoturisme!
- ora 01.10
Utilaje și personal dislocați la locul avariei.
Avem și un «dram-de-noroc»… ce se materializează prin celeritatea cu care cei de la Poliție depun diligențele necesare pentru contactarea propietarilor autovehicolelor parcate regulamentar, dar pe arealul de săpare. Avem… în continuare «baftă» ca proprietarii autoturismelor să fie acasă și să se deplaseze «în arșița nopții» pentru mutarea lor.
- ora 02.00
Se încep manevrele de închidere a 3 vane din proximitatea avariei, pentru a izola inelul din care face parte magistrala.
- ora 02.20
Începem piconarea stratului de asfalt și beton din trotuarul de unde iese apa.
- ora 03.10
Ajungem la talvegul conductei, deplasându-ne cu săpătura, concomitent cu deschiderea episodică a vanelor, pentru a identifica locul unde avem spărtura: mergând «din-aproape-n-aproape».
- ora 05.45
Identificăm spărtura! …”carnea” conductei… aproape ca «foița»…
- ora 06.10
Montăm un manșon metalic cu înveliș de cauciuc și deschidem toate cele trei vane, în paralel cu strângerea progresivă a cuplelor manșonului.
- ora 06.20
Manșonul nu reușește să izoleze conducta în presiune nominală!
- ora 06.22
Închidem vanele și montăm pompa pentru a scoate din excavație apa.
- ora 07.20
Aducem un colier de reparații de extindere mare (300 mm)… deja sună la Dispecerat, utilizatorii din arealul afectat de oprire… agasați… pe bună dreptate (nu au dânșii nici-o vină că la robinete nu le curge apă!)… suntem, deja, în criză de timp… am estimat… practic am promis!… că la ora 8.00… vom relua furnizarea apei!
- ora 7.48
Probele de presiune cu toate vanele deschise la maxim. Colierul rezistă în presiune!… Misiune îndeplinită!…
Urmează să acoperim excavația și să refacem carosabilul la forma inițială… cu semnalizarea corespunzătoare, până la definitivare”.
Concluzia? Vă aparține!