COVID-19 în Caraș-Severin. Încă trei decese și 19 cazuri noi de infectați. Dar și un manager care face umbră degeaba spitalului din Reșița!

Fotografia surprinde o secvență din cele întâmplate azi-noapte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Reșița. Medicul care a făcut-o publică semnalează însă mai mult decât atât. 

„UPU la SMURD. În condițiile în care nu am registrator medical, iar un calculator are doar o imprimantă funcțională care tipărește doar codurile de analize, imprimanta fiind fără tonner, iar celălalt calculator tipărește doar cererea de analize, neavând imprimantă pentru codurile de analize… Organizare, ce P(…)M! Complicat, dar imposibil de gestionat și obositor de altfel!!!”, este mesajul public postat pe pagina sa de Facebook de către medicul Cosmin Librimir, aflat în tură azi-noapte la UPU Reșița.

De ce am preluat în ziar această postare? Pentru că informațiile despre situația reală din Spitalul Județean de Urgență Reșița sunt ascunse de ochii opiniei publice. Fotografiatul în spital (ne) este interzis. Accesul presei la informații de interes public din interior, acum și pe motiv de pandemie COVID-19, este cenzurat la sânge. Or, în aceste condiții, dacă un medic are curajul să arate că managementul unității este jalnic și afectează relația cadre medicale-pacienți, este obligația noastră, a celor din presă, să mediatizăm astfel de anomalii. Directorul spitalului, Waldemar Murgu, ar cam fi cazul să demonstreze că în fruntea SJUR nu se află un om de paie. Însă știm, ne-am convins de mult, speranțele noastre sunt deșarte. Omul ăsta e un încurcă-lume la spital! Profesionalism, undeva între zero și zero barat! Alegeți dvs. marja de eroare aplicabilă acestei… aprecieri. Și transmiteți-i-o ministrului care-l ține în funcție pe acest Murgu.

Ce urmează în rândurile de mai jos nu are legătură (directă) cu această introducere. Sau, măcar, nădăjduim să nu aibă legătură. Pentru că ne referim în continuare la situația la zi a cazurilor de COVID-19.

31 de cărășeni răpuși de coronavirus

După ce ieri numărul cazurilor noi de COVID-19 a înregistrat o scădere în Caraş-Severin, fiind raportate doar 9 îmbolnăviri, astăzi, 14 august, DSP a anunţat 19 cazuri noi, bilanţul total al cazurilor de infectare cu coronavirus ajungând la 476. De asemenea, în ultimele 24 de ore, trei cărăşeni confirmaţi cu infecţie cu coronavirus şi care sufereau şi de alte afecţiuni asociate au decedat.

Potrivit adresei transmise de DSP Caraş-Severin, doi dintre pacienţii decedaţi, un bărbat în vârstă de 59 de ani din Fizeș, care avea insuficiență cardiacă acută, obezitate gradul I, tahicardie sinusală, pleurezie masivă stângă şi insuficiență respiratorie acută, şi un bărbat de 64 de ani din Reşiţa, care mai suferea şi de hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat tip 2, insuficiență cardiacă, boală cronică de rinichi şi insuficiență respiratorie protezată mecanic, se aflau pe secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Cea de-a treia persoană decedată este o femeie în vârstă de 68 de ani, din Oțelu Roșu, care se afla pe secţia ATI a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș. Aceasta suferea şi de hipertensiune arterială grad 3, obezitate morbidă și alte afecțiuni. De la începutul pandemiei, 31 de cărăşeni confirmaţi cu coronavirus au decedat.

În momentul de faţă, în spitalele din Caraş-Severin sunt internaţi 135 de pacienţi confirmaţi cu infecţie cu coronavirus: 67 la Reşiţa şi 68 la Caransebeş. Dintre aceştia, 5 sunt la ATI (3 la Reşiţa şi 2 la Caransebeş).

În ultimele 24 de ore, în Caraş-Severin au fost recoltate probe pentru depistarea COVID-19 de la 16 persoane. De la începutul pandemiei, au fost testate 3.187 de persoane.

Numere în continuă creștere

Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel naţional, numărul cazurilor COVID-19 a ajuns la 68.046, după ce, astăzi, au fost raportate 1.415 cazuri noi. Până la această dată, au fost prelucrate 1.478.056 de teste. Dintre acestea, 22.914 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.439 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.475 la cerere.

De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate şi 44 de decese (29 bărbați și 15 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Timiș, Vaslui, Vrancea și București. Bilanţul deceselor a crescut, astfel, la 2.904.

În prezent, în spitalele din ţara noastră sunt internaţi 7.431 de pacienţi cu COVID-19. Dintre aceştia, 473 sunt la ATI. De asemenea, alte 8.799 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu iar 5.179 de persoane se află în izolare instituționalizată.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite