Aquacaraș vrea la facultate, dar nu a dat BAC-ul și e și corigentă

„APA ESTE VIAŢĂ”, deviza după care îşi desfăşoară activitatea operatorul judeţean de apă şi canalizare Aquacaraș SA, pare că nu este valabilă decât la nivel declarativ, întrucât situaţia în care se află azi infrastructura de apă şi societatea ne face să ne gândim la cu totul alt slogan.

După cum bine ştim, de aproape 8 ani, Aquacaraș SA se tot chinuie să finalizeze lucrările din cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene, „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin” (proiect finanţat iniţial prin POS MEDIU, fazat ulterior pe POIM întrucât lucrările nu au fost finalizate), însă acest lucru pare o corvoadă pentru toţi directorii care au trecut pe la cârma societăţii în toţi aceşti ani, vreo patru sau cinci…

Se pare că ne este dat să mai vorbim despre acest proiect şi în viitorul apropiat, întrucât nici actuala conducere a societăţii nu a reuşit mare lucru, grave probleme afectând şi azi implementarea proiectului. Problemele legate de turbiditatea și culoarea apei fiind cunoscute mai bine de locuitorii din Caransebeş, care, deşi plătesc apă potabilă, primesc la robinet apă menajeră, asta deoarece contractele privind staţia de tratare – CL 2  Construcţia şi reabilitarea surselor de apă şi a staţiilor de tratare apă potabilă din Oţelu Roşu, Moldova Nouă, Caransebeş şi Băile Herculane, şi cel legat de reţea – CL 7 Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, reţeaua de distribuţie şi canalizare în Caransebeş şi Băile Herculae, sunt încă în implementare, primul având un stadiu de circa 75%. Deşi prin 2015 s-a făcut recepţia la staţia de epurare, aceasta se va degrada până va primi „materia primă”, deoarece lucrările la reţeaua de canalizare mai mult stagnează decât avansează. În pofida faptului că stadiul fizic este de peste 90%, antreprenorul nu s-a mobilizat pentru finalizarea lucrărilor, deşi termenul de finalizare e depăşit din martie 2020. Doar presiunea adusă de schimbarea conducerii Consililui Județean și a primarilor din cele 8 localități l-a făcut pe actualul director (poate cel mai puțin vinovat de toată situația) să apese adânc piciorul pe accelerație. Dar, din urmă, încă zdrăngăne tinichele serioase. Cu Romeo Dunca la Consiliul Județean și cu primari PNL în majoritatea orașelor cărășene, liberalii au putut să pună presiune pe echipa de management de la Aquacaraș și să o determine să facă pasul spre următorul proiect.

Afectaţi de lucrările din cadrul proiectului sunt şi locuitorii din Anina, pentru care un proiect care ar fi trebuit să le ofere accesul la condiţii civilizate a adus mai mult dezastru. În Anina sunt prevăzute lucrări de reabilitare a reţelei de alimentare şi canalizare, staţie de tratare apă şi staţie de epurare, însă nici unul din cele 3 contracte, respectiv CL 1 – Construcţia şi reabilitarea surselor de apă şi a staţiilor de tratare apă potabilă din Reşiţa, Bocşa, Anina şi Oraviţa, CL3 – Construcţia şi reabilitarea staţiilor de epurare din Reşiţa, Bocşa, Anina şi Oraviţa şi CL 12 – Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, reţeaua de distribuţie şi canalizare în Anina, nu este finalizat, ele fiind reatribuite spre finalul anului 2020. Acolo oamenii se luptă cu străzile sparte de lucrările la reţea, dar care au fost oprite deoarece erau neconforme, şi aşteaptă noul constructor (au fost până acum alţi doi constructori) să înceapă cât mai curând lucrările, care sperăm că vor fi conforme… cu implicarea celor responsabili.

Nici locuitorii din Bocşa nu se bucură de beneficiile acestui proiect, aici clinciurile frecvente dintre conducerea Aquacaraș şi fostul primar au dus la întârzieri în obţinerea autorizaţiilor şi avizelor. Lucrările ce se derulează în cadrul CL 8 – Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, reţeaua de distribuţie şi canalizare în Bocşa parcă nu avansează deloc, progresul acestui contract fiind puţin peste 40%, unul din cele mai slabe progrese.

Problemele acestui proiect nu au ocolit nici Reşiţa, deşi ai fi crezut că, fiind vorba de capitala judeţului, măcar aici lucrurile stau mai bine. Dar nu. Iată că din decembrie 2019 activitatea la CL 6 – Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, reţeaua de distribuţie şi canalizare în Reşiţa, este sistată după ce SC HIDROCONSTRUCȚIA SA s-a supărat şi a plecat. Lucrările, realizate ceva mai mult de jumătate, fiind în „conservare”, statut care poate afecta inclusiv accesarea fondurilor europene pentru celelalte proiecte, tramvai, autobuze electrice, etc. Ai fi crezut că, în ziua de azi, cu atâtea firme de construcţii pe piaţă, ar fi fost simplu să fie reatribuite lucrările, însă realitatea este alta: la anunţurile de licitaţie nu s-a prezentat nici un ofertant. Nu o fi atractiv contractul sau şefii de la Aquacaraș?

Lăsând gluma pentru cunoscători, trebuie tras un semnal de alarmă pentru toţi cei implicaţi, de la conducerea Aquacaraș SA la conducerea (nouă de altfel) Consiliului Judeţean şi chiar autorităţi locale, să-şi asume obiectivele din contractul de finanţare şi să pună umărul la finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor, pentru că, vrem nu vrem, de implementarea acestui proiect depinde, într-o oarecare măsură, soarta acestui judeţ. Pentru că, dacă ai cheltuit bani europeni şi nu ţi-ai îndeplinit indicatorii asumaţi, sumele trebuie returnate şi să nu credeţi că le vor returna foştii şi/sau actualii conducători ai judeţului sau ai societăţii, ci tot noi, locuitorii acestui judeţ, pentru că nu vom avea acces la o infrastructură de calitate. Iar semnalul lui Romeo Dunca, dat în ultima sa conferință de presă, a fost extrem de clar: fonduri europene și societatea să treacă pe profit!

Dar poate că interesul nu este ca societatea să funcţioneze la parametrii optimi, ci doar ca unii să aibă parte de beneficiile ce derivă din funcţia de director/angajat la Aquacaraș SA. Nu de alta, dar despre actualul director umblă vorba prin târg că ar fi făcut angajări la societate după interesul personal sau al altora, în cadrul societăţii fiind angajate mai multe persoane, unele chiar cu probleme penale legate de fraudarea fondurilor europene (unul a avut sentinţă cu executare pentru fraudarea subvenţiilor APIA – Romica Anculia, iar Naidan și-a pierdut postul de la CJ Caraș-Severin în urma unui dosar, fără a avea sentință definitivă, tot pentru fraudarea fondurilor europene). Se pare că veniturile rezultate din angajări nu au fost suficiente pentru actualul director, acesta utilizănd resursele societăţii pentru a da bine la celălalt loc de muncă, cel de la Camera de Comerţ Româno-Chineză. Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că Aquacaraș a achitat toate costurile cu cazarea persoanelor care au participat anul trecut la Băile Herculane, chinezii fiind foarte zâmbitori când au fost plimbaţi cu Dusterul societății Aquacaraș. E drept că toate acestea sunt doar zvonuri nedovedite și că, oricum, pentru Filipescu, ele ar fi mai nimic dacă ne uităm la Miu Ciobanu, un director (cu dosar penal și el, doar că e pus în stand by) și la „bravele sale fapte de arme”.

Însă Aquacaraș SA s-a dovedit a fi o vacă bună de muls şi pentru unii oameni de afaceri, cum este Ion Bejeriţă, care cu sprijinul naşului a obţinut lucrările la contractul CL 11 – Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, reţeaua de distribuţie şi canalizare în Oţelu Roşu. Prin firma EMILIANO VEST, omul de afaceri a obţinut lucrări în valoare de 27 milioane lei, contract reziliat la finele anului 2016, dar cu toate acestea a obţinut decontarea certificatului final de plată de vreo 4 milioane lei. Contractul fiind reziliat, trebuia un nou constuctor, însă costurile din 2016 nu mai corespundeau cu cele din 2019, aşa că managementul Aquacaraș a suplimentat valoarea contractului cu peste 40%, ajungând la aproape 40 milioane lei. Dar când colo, să vezi surpriză, contractul de lucrări a fost atribuit în iunie 2020 SC EMV UTIL SRL, o altă societate controlată de nimeni altul decât omul de afaceri Ion Bejeriţă (cum se exprima și Romeo Dunca la întâlnirea pentru DJ 608), care de data aceasta va duce la bun sfârşit contractul, că de, are experienţa lucrărilor anterioare, unele poate decontate şi atunci, dar vor fi decontate şi acum, că cine mai ştie ce s-a făcut şi ce nu la un asemenea contract. Și, susțin unele surse, la Parchetul General ar fi deja deschis un dosar pentru că societatea Aquacaraș ar fi participat ca terț susținător la diverse licitații pentru firmele acestui om de afaceri (și nu numai), unele licitații organizate chiar, se pare, de către Aquacaraș!

Este drept că tot Romeo Dunca a vorbit despre „umbrela Ion Dragomir”, situație reclamată în diverse cuvântări publice și de alți oameni de afaceri sau antreprenori din construcții, dar nu ne putem mulțumi decât cu asigurarea dată de către Marcel Vela, liderul PNL Caraș-Severin: oricine va face astfel de fapte va plăti!

Şi dacă cei responsabili nu sunt în măsură să ia deciziile corecte pentru ca societatea, care ne livrează apa primită de la natură, să intre pe făgaşul normal, asta însemnând lucrări finalizate, servicii de calitate și, de ce nu?, profit, atunci poate se impune să căutăm sprijin la operatorii din jur, cum ar fi AQUATIM SA, care, cu o conducere stabilă de ani buni, este pe profit, a reuşit să finalizeze lucrările pe vechiul proiect, acum având în implementare noul proiect, la care cei din Caraş-Severin doar visează. Însă o eventuală fuziune cu operatorul de apă din Timiş ar însemna o reorganizare a societăţii pe criterii de eficientizare, lucru care nu convine „specialiştilor” din Aquacaraș şi celor care îi sprijină, întrucât primii şi-ar pierde posturile, iar cea de-a doua categorie nu ar mai putea folosi societatea ca masă de manevră în scop electoral. Situație despre care am tot scris…

Cu alte cuvinte, e bine că avem consultanța pentru un al patrulea proiect cu finanțare europeană, dar să nu uităm că nu sunt deloc terminate lucrările din al doilea proiect, pe care le-am fazat deja o dată în proiectul al treilea. Sau, mai simplu, e important să știm ce facultate vrem, dar să nu uităm că, pentru a ajunge acolo, trebuie să ne luăm corijența și să trecem clasa și apoi trebuie să luăm și examenul de bacalaureat…

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite