Portret de Reșițean – Ecaterina Tudor, atelierul în care se face magie

Există un loc în acest oraș unde se face ”magie”, un loc unde toți cei prezenți se relaxează, dar și experimentează, învață și descoperă un sine de care nu sunt conștienți, asta până când ajung în sala în care se surprind trăiri pe o pânză, în culori. Așa și-a început Ecaterina Tudor, profesoara de pictură de la Școala Populară ”Ion Românu” din Reșița, povestea ei despre cum îi îndrumă pe cursanți să se joace cu apa, cu pensula, culoarea și formele.

Am un băiat de șase ani pe care nu pot să îl controlez, la el nu pot să fac asta, pentru că el este altfel…, el vede lucrurile altfel…, el se manifestă altfel …, el are de spus altceva decât toți ceilalți !!! De cum intră pe ușă se duce și se așează la locul lui, își scoate tot ce are și începe…. Am văzut că are culoare pusă direct din tub pe hârtie…! Ce pensulă?! El nu mai are timp de asta, pentru că are prea mult de spus, are prea multe de scos din el și îl las să se manifeste, trebuie să se elibereze pentru că are foarte multe lucruri nespuse”, astfel își prezintă profesoara, cu sclipiri în priviri, unul din elevii săi, cel mai mititel dintre cei de la secția de pictură din cadrul școlii. La aceeași secție sunt înscrise și mămici, cu diverse profesii, dar și pensionare, nu doar copii.

Atâta pasiune am găsit în vorbele pe care le rostea despre ceea ce face, încât a deschis un întreg univers, pe cât de necunoscut pentru cei care nu practică această artă, pe atât de fascinant și dezirabil.

Cu toate astea e foarte organizat, continuă profesoara povestea, și face lucruri fantastice, lucruri pe care el deocamdată nu le conștientizează, dar le are în el și doar le scoate, intuitiv.

Observând cum fața i se transformă și se luminează atunci când vorbește despre ceea ce face la clasă, am dorit să aflu și sursa acestei stări.

Poate sunt mai bine de zece ani de când nu mi-am mai făcut meseria și nu am avut posibilitatea de a da mai departe tot ce știu, tot ce simt, pentru că noi aici ne completăm unul pe altul. După 10 ani mi s-a oferit șansa să fiu la școala de arte (în toți acești ani a profesat în alt domeniu) și aici chiar și eu mă simt liberă. Odată ce am intrat în atelierul acesta, eu mă simt eu, cum nu m-am simțit de foarte mult timp. Aici încep să-mi aduc aminte de mine. Lucrez și cu cei mai mari și cu cei mai mici și mă surprind și îmi dau seama că sunt foarte multe lucruri de care am uitat, am uitat că le am, că le știu și atâția ani le-am ținut și nu am putut să le dau mai departe”, spune profesoara.

Cel mai mult îi place că toți elevii ei vin cu drag la cursuri și fac cu pasiune pictură.

E un loc magic, are o energie aparte. Aici mă simt bine, mă simt vie, tot ce dau e primit, e folosit!”, încheie Ecaterina Tudor.

Cursanții nu doar vin să învețe să picteze într-o sală, ci picturile lor ajung în expoziții organizate atât în școală, cât și în diferite colțuri ale țării, iar asta este pentru ei și pentru dascălul lor o încununare a dăruirii prin muncă și pasiune.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite