Avertisment: Atenţie la apelurile primite de la numere internaţionale! Vă pot „umfla” factura cu sume consistente

 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) le recomandă utilizatorilor de telefonie mobilă să nu sune înapoi numere necunoscute cu prefixe internaționale de la care au apeluri pierdute.

 

ANCOM a lansat un avertisment cu privire la posibile tentative de fraudă realizate de persoane necunoscute care încearcă să obţină câştiguri ilegale prin metoda „apelurilor pierdute” de la numere internaţionale din ţări precum Botswana, Guineea, Guyana, Nepal sau Sri Lanka. „Persoanele care au intenţia de a înşela utilizatorii dau apeluri scurte, de obicei prin intermediul unor programe de apelare automată a unor numere selectate aleatoriu, cu intenţia ca cel apelat să sune înapoi. Victima sună de obicei la un număr de telefon cu suprataxă, iar scopul celor apelaţi este să menţină apelul activ un timp cât mai îndelungat şi să obţină, astfel, câştiguri ilicite”, explică purtătorul de cuvânt al ANCOM, Irina Varga. Aceasta mai precizează că tarifele aplicate acestor apeluri este ridicat, iar costurile se regăsesc, ulterior, pe factura persoanei care apelează.

 

Pentru a evita acest tip de fraudă, specialiştii ANCOM le recomandă persoanelor care sunt puse într-o astfel de situaţie să nu sune înapoi la numerele pe care nu le cunosc, mai ales dacă acestea provin din ţări cu care nu au nicio legatură, şi să nu furnizeze date cu caracter personal dacă le sunt solicitate prin aceste apeluri. Totodată, ar trebui să informeze furnizorul de servicii de telefonie şi să sesizeze Poliţia, instituţie abilitată să investigheze posibilele cazuri de înşelăciune sau de infracţiuni informatice.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite