Avertismentul medicului Virgil Musta: Urmează marea responsabilizare, nu marea relaxare!

Ieșirea din starea de urgență nu trebuie să echivaleze cu renunțarea la propriile măsurile de precauție, avertizează Virgil Musta, medicul timișorean care a vindecat cei mai mulți pacienți de COVID-19 din țara noastră. Protejarea persoanelor cu risc și respectarea regulilor de precauție individuală sunt esențiale și de astăzi încolo.

„Indiferent de măsurile luate de autorități, responsabilitatea este în primul rând la fiecare dintre noi. Aceasta presupune ca fiecare să-și calculeze riscul său individual, al familiei sale sau al impactului asupra celor din jur, înainte de a întreprinde o acțiune din zona de relaxare. Apoi să gândească cum poate să-l evite sau să-l minimizeze cât de mult posibil. Nu este greu, trebuie doar să ne obișnuim cu acest obicei, cel puțin pentru o perioadă”, transmite medicul Virgil Musta.

Astfel, persoanele cu risc trebuie protejate în continuare și, de asemenea, este foarte importantă respectarea măsurilor de precauție individuală: evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii, păstrarea distanței de 2 metri, dezinfectarea spațiilor și a suprafețelor, spălarea mâinilor. „Pe cât putem, dacă ne deplasăm pe distanțe scurte, să mergem pe jos. În aer liber riscul de contaminare este mai mic. Putem frecventa parcurile, dar să nu ne întâlnim și să stăm la povești, în număr mare și foarte apropiați”, mai spune Virgil Musta.

Medicul consideră că, până acum, situația a fost ținută sub control, în special datorită responsabilității manifestate de majoritatea românilor, dar nu trebuie să uităm că suntem încă în pandemie: „Chiar dacă nu am ajuns la dramele din alte țări, noi medicii din linia întâi am trăit tot timpul cu gândul că e posibil oricând să explodeze numărul de cazuri și să ajungem să nu-i mai putem trata pe toți. Nu vreau să ștergem cu buretele ce am câștigat și să trăim din nou cu toții cu teama că totul poate scăpa de sub control. Să nu uităm că totuși suntem încă într-o pandemie, într-o fază de platou, dar curba încă poate merge în jos sau în sus”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite