BAROMETRU URBAN 2020. Municipiul Reșița, de patru ori în Top 10 național!

Rezultatele Barometrului Urban privind calitatea vieții în orașele din România, studiu realizat de Banca Mondială în perioada 1 iulie – 15 august 2020 în 41 de localități urbane reprezentative, plasează municipiul Reșița, în premieră, în top 10 la nivel național în funcție de gradul de satisfacție a cetățenilor față de orașul în care locuiesc.

Întrebați dacă sunt mulțumiți că locuiesc în Reșița, 89% dintre respondenții din municipiu au răspuns afirmativ. Mai mult decât atât, 41% se declară foarte mulțumiți. Nivel de satisfacție mai mare decât în Reșița a fost întâlnit în doar nouă municipii: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov,
Drobeta-Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%).

Rezultatele acestui Barometru Urban au fost interpretate aseară de primarul Ioan Popa, printr-o postare pe una din rețelele de socializare:

„Ultimul studiu făcut de #BancaMondială prezintă o creștere substanțială a încrederii reșițenilor față de orașul lor. Proiectele și investițiile inițiate în ultimii ani au schimbat percepția publică față de calitatea vieții din municipiul nostru. Reșița era plasată acum câțiva ani în coada oricărui clasament, însă astăzi tot mai mulți locuitori spun că sunt mulțumiți de direcția în care se îndreaptă orașul.

Departe de a fi un oraș perfect, Reșița mai are multe zone unde reșițenii consideră că este de lucrat. Spitalul Județean de Urgență rămâne, pe bună dreptate, un punct nevralgic. Accesarea fondurilor europene pentru îmbunătățirea serviciilor medicale și creșterea confortului pacienților trebuie să fie o prioritate pentru noua conducere a Consiliului Județean, într-un parteneriat real cu Primăria Reșița.

Îmbucurător pentru noi toți este că în studiul mai sus amintit, la întrebarea «ești mulțumit că locuiești în Reșița?», răspunsurile ne plasează pe locul 10 din 41 de municipii măsurate. Este clar că reșițenii încep să aibă încredere că #sepoate. Dar pentru a reuși să ducem orașul nostru acolo unde ne dorim cu toții, este nevoie să continuăm proiectele începute, să atragem cât mai multe fonduri europene și, cel mai important, să facem echipă toți reșițenii: administrația publică, ong-uri, asociații culturale/sportive, toți cei care pot pune umărul la modernizarea Capitalei Banatului Montan!”, transmite primarul Reșiței.

Același barometru arată că, în condițiile în care la nivel național 15% din populație cunoaște proiectele de dezvoltare urbană ce vor fi implementate de administrația publică locală, Reșița se poziționează la acest indice pe primul loc pe țară, cu cel mai ridicat grad de cunoaștere de către cetățeni a proiectelor edilitare din orașul lor: 35%.

În baza răspunsurilor date la întrebarea „În ce măsură sunteți mulțumit de proiectele de investiții realizare de către primărie?”, Reșița ocupă locul 9. Astfel, conform barometrului, 70% dintre reșițeni s-au declarat mulțumiți sau foarte mulțumiți. Pe primul loc se află Oradea, cu un grad de mulțumire de 88%. La nivel național, 55% din populația urbană este mulțumită de proiectele de investiții realizate de către administrația locală.

„În ce măsură sunteți de acord cu următoarea afirmație: «serviciile administrative ale orașului (meu) ajută în mod eficient oamenii»?” este o altă întrebare la care respondenții reșițeni au punctat foarte bine: 67% dintre ei au răspuns că sunt de acord, scor care la acest capitol plasează Reșița pe locul 4. Pe primul se află tot Oradea, cu 84%, urmată de Cluj-Napoca, 69%. La nivel național, 53% din populația urbană este de acord cu faptul că serviciile administrative ale orașului în care locuiesc ajută eficient oamenii.

În privința neajunsurilor, cele mai sugestive răspunsuri au venit la întrebarea „Care sunt principalele trei probleme cu care credeți că se confruntă orașul dvs.?”. Astfel, pe primele locuri la capitolul probleme, în cazul Reșiței, se află: serviciile de sănătate (indicate de 67% dintre respondenți), locurile de muncă (40%), oportunitățile de dezvoltare a afacerilor (39%). Totodată, întrebați care aspecte consideră că sunt cele mai importante pentru orașul lor în următorii 10 ani, reșițenii au indicat în ordine: condițiile de viață ale oamenilor – 39%; mediul de afaceri, tehnologizare, inovare – 27%; buna administrare – 14%; calitatea mediului – 10%; transport și conectivitate – 10%.

 

N.B. Barometrul Urban a avut un număr de 13.380 respondenți, din tot atâtea gospodării. Numărul total al persoanelor din gospodăriile intervievate a fost de 32.978 indivizi cu vârste de peste 15 ani. Sondajul este reprezentativ la nivel național pentru mediul urban, cu o marjă de eroare statistică de +/-1% pentru un interval de încredere de 99%. Colectarea datelor s-a realizat în sistem mixt: telefonic și față în față. Perioada de colectare a datelor a fost 1 iulie -15 august 2020. Eșantionarea s-a realizat în conformitate cu metodologia utilizată în Euro-barometru urban nr. 419, stadial, stratificat, pe cote. Eșantionul a inclus 41 de localități urbane selectate în funcție de trei criterii: • dimensiunea localității: 9 straturi de clasificare a localităților în funcție de dimensiunea demografică; • regiunea de dezvoltare: 8 straturi – au fost selectate centre urbane din toate regiunile de dezvoltare; • profil urban: 3 straturi – profil economic, geografic, administrativ. La nivelul fiecărei localități au fost selectați, în funcție de categoria de dimensiune a localității, între 250 și 500 de respondenți. Selecția s-a realizat pe baza cotelor determinate de ponderea populației pe categorii de vârstă și gen, în conformitate cu prognozele demografice calculate de Institutul Național de Statistică pentru 1 ianuarie 2020.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite