Inițiativa președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, de a instala camere video de supraveghere la marginea zonelor forestiere în încercarea de a stopa jaful din pădurile județului este salutată de activiștii de mediu de la Agent Green, organizație care, de-a lungul anilor, s-a remarcat prin lupta dusă împotriva mafiei lemnului din România.
Monitorizarea printr-un sistem video a transporturilor de masă lemnoasă chiar de la ieșirea camioanelor din pădure ar putea fi, în opinia președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, o soluție pentru protejarea pădurilor. „Protejarea pădurilor prin exploatare rațională și legală trebuie să se întâmple. De aceea, în Caraș-Severin, ieșirea lemnului din pădure trebuie controlată în detaliu. Și nu mă refer neapărat la nevoile localnicilor de lemn de foc, cât la zecile sau sutele de camioane ce ies zilnic din pădurile județului și merg spre fabricile de procesare. Controlul strict impune posibilitatea aplicării de reguli în folosul cetățenilor care locuiesc în satele de la marginea pădurii, dar și o evidență exactă a masei lemnoase extrase, în folosul protejării pădurii ori respectării prevederilor legale”, susține Romeo Dunca.
Președintele CJ: „Am putea avea un control exact”
Iar acest lucru poate fi făcut extrem de simplu și cu investiții minime, prin montarea unor camere video de supraveghere și prin colaborarea cu Garda Forestieră. „De exemplu, în zona Poiana Mărului și în satul Borlova, o amărată de cameră video de 150 de euro, conectată la internet și montată astfel încât să supravegheze drumul, ar rezolva tot, inclusiv evidența cantității de lemn ieșită, ora și numărul de înmatriculare al autovehiculului implicat. În acest mod, tot perimetrul pădurilor din zona turistică Poiana Mărului-Muntele Mic ar fi amănunțit și atent supravegheat. Mai departe, informațiile recepționate și descărcate pe un calculator aflat, de exemplu, chiar în incinta unui birou de la Consiliul Județean și, apoi, comparate cu datele referitoare la avizele emise pe ziua respectivă, transmise online de Garda Forestieră, ar rezolva ușor tot. Iar dacă în acel birou s-ar strânge informații de la 50 de camere aflate în pozițiile cheie de pe drumurile ce ies din păduri, am putea avea un control exact și nu s-ar dubla niciun transport pe un singur aviz”, a explicat președintele Consiliului Județean, care are, totodată, și un mesaj pentru responsabilii silvici: „Fiind sub supravegherea mea, la mine la birou, cred că s-ar bucura și responsabilii silvici. Ar putea cu ușurință să fie mai exigenți. Să dea vina pe mine. Ce mai contează câțiva «simpatizanți în plus» din cei care supraîncarcă camioanele sau fac alte nereguli”.
Dacă pentru zona Țarcu, pe care o cunoaște foarte bine, a găsit deja locația unde poate fi amplasată o astfel de cameră de supraveghere, Romeo Dunca așteaptă sugestii de la cărășeni pentru a împânzi tot județul cu astfel de spioni tehnologici. Potrivit acestuia, locațiile ideale sunt în zone unde în mod frecvent se extrage lemn din pădure, la intrarea sau la ieșirea din primul sat de la marginea pădurii și în incinta unei proprietăți, cu acceptul proprietarului, pentru a avea sursă de curent și protecție. De asemenea, focusarea camerei trebuie să prindă drumul cu posibilitatea identificării numărului de înmatriculare. „Am putea chiar și premia un proiect în detaliu pentru o astfel de supraveghere a județului până la apariția vestitului proiect național de urmărire a tranzitului masei lemnoasă”, a concluzionat președintele Consiliului Județean.
Gabriel Păun (Agen Green): „Ne bucură ideea domnului Dunca”
Ideea lui Romeo Dunca de a instala camere video pentru detectarea transporturilor ilegale de masă lemnoasă nu a rămas fără ecou în rândul activiștilor de mediu, care așteaptă punerea ei în practică. „Ne bucură ideea domnului Dunca, este exact ceea ce promovăm şi noi la Ministerul Mediului, de ani de zile. Este vorba despre instalarea unor camere video cu posibilitatea de a transmite alerte, puse în locaţii cheie, exact acolo pe unde camioanele ies din pădure şi merg către depozite sau către fabrici. Este o investiţie care aduce rezultate pentru că acele imagini, dacă ajung la oamenii care trebuie, atunci pot pune o frână importantă în tăierile ilegale”, a declarat președintele Agent Green, Gabriel Păun. Acesta a adăugat că inițiativa este foarte importantă și din punct de vedere turistic: „Judeţul Caraş-Severin este cel mai împădurit din România, dar deţine şi cele mai valoroase păduri din punct de vedere al biodiversităţii. Este o zonă cu foarte multe perspective şi din punct de vedere al ecoturismului şi dacă tăierile acestea continuă, se diminuează foarte mult şansa comunităţilor locale să prospere în viitor de pe urma ecoturismului”.
Pe de altă parte, președintele Agent Green atrage atenția asupra tăierilor efectuate în Munții Țarcu, care, deși sunt legale din punctul de vedere al legislației românești, încalcă normele europene. „Vine şi partea a doua. Nu toate tăierile legale sunt şi sustenabile. De exemplu, în Munţii Ţarcu se taie de ani de zile, legal conform legislaţiei din România, dar ilegal conform legislaţiei europene. Munţii Ţarcu nu sunt nici la această oră parc naţional, sunt doar Sit Natura 2000. Tot ce s-a reuşit să protejăm acolo în zonă în ultimii ani a fost datorită sesizărilor pe care le-am făcut, pentru că în Munţii Ţarcu mai sunt şi păduri virgine şi toate acestea au fost protejate doar după ce am făcut noi sesizări”, a precizat Gabriel Păun.