Cu arierate de circa 16.000.000 de lei și conturile blocate, Spitalul Județean de Urgență Reșița nu poate accesa fonduri europene de peste 28.000.000 de lei pentru achiziționarea de aparatură medicală în cadrul unui proiect depus pe Axa prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19.
Spitalul Județean de Urgneță Reșița a depus, în toamna anului trecut, la Ministerul Fondurilor Europene, un proiect privind „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, care ar urma să fie finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa prioritară 9 – Protejarea sănătății populație în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, valoarea totală a acestuia fiind de peste 28.000.000 lei, sumă eligibilă integral din fonduri europene.
În prezent, proiectul se află în evaluare la minister și, conform clarificărilor solicitate, pentru ca acesta să poată fi implementat, Spitalul Județean de Urgență Reșița trebuie să aibă în buget suma de 28.074.481 de lei. Însă, nici unitatea medicală, nici Consiliul Județean Caraș-Severin, în subordinea căruia se află, nu dispun de această sumă și, mai mult decât atât, spitalul – din cauza arieratelor pe care le înregistrează, de circa 16.000.000 de lei – nici nu are voie să facă plăți în cadrul proiectelor cu finanțare europeană.
„Am primit la Consiliul Județean o adresă prin care Spitalul Județean de Urgență Reșița ne solicită să rectificăm bugetul pentru spital cu suma de 28.074.481 de lei pentru un proiect depus pe POIM. Suma este colosală, categoric nu avem acești bani. E adevărat, este eligibilă, dar spitalul are plăți restante foarte mari, arierate, iar conform Legii 273, singurele plăți pe care le poate efectua acum sunt cele pentru achitarea drepturilor salariale, a contribuțiilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum și pentru implementarea programelor naționale de sănătate. Acesta este un proiect european, nu se încadrează în prevederile legii. Astfel, chiar dacă am rectifica bugetul cu suma aceasta și, redus la absurd, am alimenta cu acești bani, spitalul nu ar avea posibilitatea legală să facă o singură plată, neavând derogare în acest sens”, a explicat secretarul general al județului, Darian Ciobanu, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean de astăzi.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a subliniat faptul că instituția nu dispune de fondurile necesare pentru a achita arieratele spitalului astfel încât acesta să poată derula proiectul cu finanțare europeană pe care l-a depus: „Ar fi fost o variantă ca acest proiect să fie accesat de Consiliul Județean, dar am fost puși în fața faptului împlinit. Sunt șanse zero să plătim arieratele în așa fel încât conturile spitalului să fie deblocate și acesta să poată să ducă la capăt proiectul”.
Singura soluție pentru deblocarea situației ar fi, în opinia autorităților județene, modificarea legislației astfel încât printre plățile care pot fi făcute în situația în care conturile sunt blocate să se regăsească și cele aferente proiectelor cu finanțare europeană.
Sursă foto: arhivă (în ton cu arieratele)