Campania prin care comunitatea de la periferia cartierului Câlnic va fi ajutată să intre în legalitate, laureată la Gala Premiilor Participării Publice

 

Grupul de Acțiune Locală (GAL) Reșița, împreună cu organizația MKBT: Make Better, Fundația PACT și două asociații din Argeș și Gorj, se numără printre laureații din acest an ai Galei Premiilor Participării Publice. Premiul a fost acordat pentru campania care a dus la crearea legii așezărilor informale, prin care cele peste 160 de persoane care trăiesc fără forme legale pe Strada Bistra din Câlnic vor fi ajutate să obțină acte de identitate și de proprietate.

 

În România, peste 200.000 de oameni trăiesc la periferiile localităților, în așezări informale care, practic, nu există în documentele oficiale ale administrației publice, fără acte de proprietate, mulți dintre ei fără buletin, cu acces limitat sau inexistent la utilități, iar până în urmă cu doi ani, pentru ei nu exista niciun cadru legal care să îi scoată din „No man’s land”. Abia în 2019 a fost adoptată în Parlament o lege prin care așezările informale vor fi  identificate și legalizate în România.

 

Inițiativa nu a venit, însă, din partea statului, ci a unor organizații neguvernamentale. Inițial, Fundația PACT și MKBT: Make Better au demarat mai multe discuții și acțiuni de conștientizare pentru rezolvarea problemei, iar pe parcurs li s-au alăturat GAL Reșița, Asociația DEP Bumbești-Jiu și Grupul de Inițiativă Valea Corbului. Împreună au reușit să facă mai multe consultări și cercetări, dar și două ghiduri de acțiune – unul pentru autorități publice locale, altul pentru oamenii care locuiesc în așezări informale. La final, totul s-a concretizat într-o lege.

 

CITEȘTE ȘI: Proiect-pilot la Reșița, în premieră națională. În obiectiv, o comunitate izolată care locuiește ilegal în Câlnic

 

Pașii care au fost urmați sunt explicați de reprezentanții MKBT: „În 2007 am aflat că există comunități care nu există în hărțile oficiale și pentru administrații. În 2013 le-am cercetat științific și le-am dat un nume: așezări informale. Apoi le-am căutat istoria și dreptatea: am început un proces de analiză și de advocacy pentru recunoașterea lor legală și pentru crearea de măsuri pentru reglementarea urbanistică, realizarea de infrastructură edilitară și îmbunătățirea condițiilor de locuire, siguranță și sănătate a locuitorilor lor. Am aflat ca nu sunt zeci de oameni, ci peste 200.000 de oameni în România care locuiesc în așezări informale. Am documentat și redactat un proiect legislativ, am asociat în demersul nostru deputați și reprezentanți ai autorităților publice locale, am organizat și susținut conferințe tematice, am mers în comisii, am informat publicul larg și comunitățile. Am obținut o lege și norme de aplicare!“.

 

Legea 151/2019 privind așezările informale din România (definiție, măsuri, proceduri) a fost promulgată în august 2019, iar în 2020, MKBT și Fundația PACT au fost implicate direct în redactarea normelor de aplicare. Iar primii beneficiari ai noilor prevederi legale vor fi membrii comunității de la periferia cartierului reșițean Câlnic. MKBT a demarat aici proiectul-pilot „N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale” – un prim proiect de reglementare a așezărilor informale din România ce are drept scop sprijinirea oamenilor care trăiesc acolo de zeci de ani să poată intra în legalitate și să obțină acte pentru terenurile pe care și-au construit casele.

 

 

Pentru tot acest efort, MKBT: Make Better și partenerii de campanie – Fundația PACT, GAL Reșița, Grupul de inițiativă Valea Corbului (Argeș) și Asociația DEP Bumbești-Jiu (Gorj) au primit ieri, 25 mai, din partea Centrului de Resurse pentru participare publică (CeRe), statuia Galei Premiilor Participării Publice. „Acești oameni nu s-au lăsat timp de șapte ani până când nu au văzut cadrul legal de recunoaștere a existenței așezărilor informale, dar și cadrul de măsuri de intervenție pentru îmbunătățirea vieților locuitorilor. Și pentru asta îi premiem și le facem statuie la Gala Premiilor Participării Publice. Vrem să le arătăm public aprecierea noastră celor care reușesc, prin demersuri civice, să convingă autoritățile publice să-și facă mai bine treaba și să aducă soluții bune și sustenabile în comunități”, explică Oana Preda, director executiv CeRe.

 

În total, juriul Galei Premiilor Participării Publice, ajunsă anul acesta la cea de-a XI-a ediție, a desemnat câștigătoare 11 inițiative civice. „Subiectele inițiativelor civice premiate anul acesta la Gală sunt de larg interes pentru societate, dar și pentru comunități mai mici, precum demersurile care reflectă puterea cetățenilor în a aduce schimbări pozitive pe strada sau satul în care locuiesc. Premiile ilustrează curajul și perseverența unor persoane și organizații de a aduce subiecte presante pentru cetățeni și comunități la masa la care se iau deciziile. Anul acesta, Gala Premiilor Participării Publice și-a propus o misiune grea: să arate că, cu tot ce s-a întâmplat în perioada pandemiei – o mână de cetățeni și organizații au continuat să ducă problemele comunităților lor pe agenda instituțiilor responsabile. Am vrut să vedem cine sunt cei care și-au mai găsit resursele să lupte pentru schimbarea unor legi, să ceară primarului să amenajeze un loc de joacă, să ceară consiliului local transparență, să ceară ministerului norme de aplicare, să ceară gărzii de mediu să intervină”, explică Oana Preda. Detalii despre fiecare inițiativă în parte sunt disponibile pe siteul Galei Premiilor Participării Publice: galacere.ro.

 

Proiectul-pilot de la Câlnic este derulat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și Fundația Humanitas Pro Deo Reșița, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite