„Canticum laudis pro Reșița 250” – Concert de orgă la Biserica „Maria Zăpezii”

 

Proiectul muzical iniţiat de Parohia Romano-Catolică „Maria Zăpezii“, Forumul Democratic al Germanilor și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților cu ocazia aniversării a 250 de ani de istorie industrială la Reşiţa continuă, astăzi, cu un nou concert de orgă. Acesta va avea loc cu începere de la ora 18.00, la Biserica „Maria Zăpezii”.

 

Organizat sub motto-ul „Canticum laudis pro Reșița 250”, ciclul de concerte de muzică de orgă a fost iniţiat în urmă cu trei luni şi se desfășoară pe orga Wegenstein din Biserica „Maria Zăpezii“, în fiecare a treia duminică din lună, începând cu ora 18.00.

 

Invitata concertului de astăzi este Csengeri Kostyák Zsuzsa. A absolvit în anul 2004 Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca la clasa profesoarei de pian Éva Györkös, iar în 2008 a obţinut diploma de licenţă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Şi-a continuat studiile la Academia de Muzică din Basel (Elveția), secția Muzică Veche (Schola Cantorum Basiliensis) în clasa profesorului Lorenzo Ghielmi. A concertat în repetate rânduri în Cluj-Napoca și în alte orașe din Europa (Milano, Basel, Hamburg). Între anii 2011 și 2014 a fost organista Parohiei Reformate nr. XI din Cluj-Napoca, este membră a  Orchestrei Camerale „Sfânta Cecilia” din Cluj-Napoca şi profesoară de orgă și de pian la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță“ din același oraș.

 

Ciclul de concerte de la Biserica „Maria Zăpezii” face parte din ultimul proiect pe care comunitatea germană din Reşiţa l-a iniţiat pentru a marca anul jubiliar Reșița 250. „Ziua de 3 iulie, când am sărbătorit cei 250 de ani de industrie pe aceste meleaguri, a rămas în urmă. Am inițiat de anul trecut mai multe proiecte şi programe care să ilustreze importanța istoriei acestor locuri, începând cu ziua de naștere a Reșiței industriale până în ziua de astăzi, cu toate suișurile și coborâșurile inerente unei evoluții istorice, așa cum a trăit-o urbea noastră încă din 1769, când s-a pus de fapt piatra de temelie a ceea ce sărbătorim astăzi”, a declarat preşedintele Forumului Democratic al Germanilor și al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reşiţa, Erwin Josef Ţigla.

 

Primul concert s-a desfășurat în data de 16 mai, protagoniștii săi fiind reșițenii Cristian Roșoagă, Christine Maria Surdu și Patrick Paulescu (organiști), precum și solo: Gheorghe Colța și Christine Maria Surdu. Cel de-al doilea concert a fost organizat în data de 20 iunie, avându-i ca invitați pe timișorenii Denis Moldovan și Krisztián Kelemen, iar al treilea concert a avut loc pe 18 iulie, cu arădeanul Viorel Ciurtin la orgă.

 

Partenerii acestui ciclu de concerte sunt Clubul Lions Onix și Societatea „Metarsis. Activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană”.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite