Cât se taie ilegal din pădurile cărășene? Cifre care se bat cap în cap!

La nivel național, cifrele privind tăierile ilegale din păduri sunt șocante. Vă întrebați, probabil, care este situația în Caraș-Severin. Aceeași întrebare ne-am, și am, pus-o și noi.

Potrivit Inventarului Forestier Național (IFN), peste 20,6 de milioane de metri cubi de lemn sunt sustrași, anual, fără nicio formă legală, din pădurile României. Cifra reprezintă diferența dintre datele publicate în statistica oficială, o medie anuală a volumului de lemn exploatat de 18 milioane de metri cubi, și rezultatul obținut în urma calculelor realizate prin metode științifice, în baza unor măsurători în teren, de către specialiștii IFN: 38,6 milioane de metri cubi exploatați anual.

Datele referitoare la volumul de lemn recoltat, așa cum a reieșit din calculele Inventarului Forestier Național, au fost mușamalizate de fostul Guvern, însă, imediat după instalarea în funcție, noul ministru al Mediului, Costel Alexe, a confirmat public, într-o conferință de presă, că datele sunt reale: „Am descoperit acolo nişte cifre şocante (…). Datele de acolo sunt reale, pot să vă confirm astăzi că, în România, se taie într-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale. Faptul că acest raport a fost ţinut la sertar mai bine de un an de către fosta conducere a ministerului este cu atât mai grav”.

Potrivit analizelor IFN publicate de RISE PROJECT, regiunea cea mai afectată de tăieri este Transilvania, cu 18,7 milioane metri cubi, media anuală exploatată (din totalul de 38,6 milioane de metri cubi). Cât din acest volum de lemn a fost exploatat în Caraș-Severin, județ ce deține una dintre cele mai mari suprafețe împădurite din țara noastră, de peste 426.000 de hectare?

Oficial, un calcul simplu realizat în baza statisticilor arată că, anul trecut, din pădurile din Caraș-Severin s-a tăiat (legal și ilegal) sub 700.000 de metri cubi de masă lemnoasă.

Conform cifrelor oferite de Direcția Silvică, în 2018, din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Direcția Silvică Caraș-Severin (aproximativ 80 la sută din total fond forestier) a fost recoltat un volum de aproape 607.000 metri cubi masă lemnoasă. Adică, spun specialiștii silvici, aproximativ 80 la sută din posibilitatea anuală prevăzută în amenjamentele silvice. În ceea ce privește tăierile ilegale din pădurile din Caraș-Severin, cifrele oficiale sunt mult mai mici decât cele rezultate din determinările Inventarului Forestier Național. Referindu-se la primele zece luni ale anului în curs, un document al Gărzii Forestiere arată că „volumul de lemn tăiat ilegal comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (ianuarie-octombrie) a scăzut cu 13 la sută. La nivelul anului 2018, a fost constatat un volum tăiat ilegal de 4.861 metri cubi, iar în anul 2019, un volum de 4.053 metri cubi”. Potrivit reprezentanților Gărzii Forestiere, 90 la sută din volumul arborilor tăiați ilegal provin din păduri aflate în proprietatea unor persoane fizice sau juridice și care sunt neadministrate și nepăzite. La ora actuală, în această situație sunt aproximativ 9.000 de hectare de pădure.

Nimeni nu vorbește însă despre numeroasele anchete blocate, nefinalizate sau mușamalizate, în care sunt vizați cei ce masacrează ilegal pădurile. Tăcerea e de aur. Pentru unii, ea face toți banii. Pe alții îi menține în funcții.

Sursă foto: Agent Green

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available